Una imatge d'Alcanar que apareix a la sèrie documental de Netflix 800 metros, dirigida per Elías León Siminiani

Netflix estrena '800 metros', la sèrie documental sobre els atemptats del 17-A

Els tres capítols es podran veure a partir d'aquest divendres a la plataforma, després d'estrenar-se al Festival de Màlaga

Aquest divendres, Netflix estrena '800 metros', una sèrie documental dirigida per Elías León Siminiani que aborda per què uns joves suposadament integrats van decidir atemptar el 17 i 18 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils. El relat es basa en una investigació dels periodistes Anna Teixidor, Nacho Carretero i Jesús García i té l'objectiu de reflexionar sobre el que va passar.

En una entrevista amb l'ACN, León Siminiani ha explicat que sentia que calia fer un relat «des d'una certa distància» sobre els atemptats, abordant els fets amb profunditat i basant-se en «l'aspecte més humà». '800 metros' arriba a la plataforma en format minisèrie de tres capítols, després de presentar-se al Festival de Màlaga.

El director ha explicat que no descarta una segona temporada, però seria d'aquí a uns anys. Els grans atemptats «requereixen diverses lectures» que han d'arribar «amb el temps», ha assenyalat, afegint que «més que un quart capítol, d'aquí una dècada podria tenir sentit fer una segona temporada que ampliaria la relació de la cèl·lula amb una xarxa europea».

Prop de 200 hores gravades, amb una vuitantena d'entrevistes

El títol de la sèrie documental, '800 metros', fa referència a la distància que separa la plaça de Catalunya del mosaic de Joan Miró a la Rambla de Barcelona, el camí que va recórrer la furgoneta conduïda per Younes Abouyaaqoub fins que es va aturar, després d'assassinar 13 persones. La sèrie documental parteix dels atacs terroristes per endinsar-se en el procés de radicalització dels joves fins a l'execució dels atemptats.

La base de '800 metros' és el llibre d'Anna Teixidor 'Els silencis del 17-A', però la investigació s'ha basat en proves i testimonis contrastats per la mateixa Teixidor, a més de Nacho Carretero i Jesús García, experts en el succés i que fa anys que treballen en els fets. En total, han treballat en la sèrie 150 persones i s'han gravat prop de 200 hores, amb una vuitantena d'entrevistes.

Teixidor ha explicat que «havia de ser un relat totalment objectiu, a partir del sumari i parlant també amb els testimonis per contrastar allò que havien dit». A '800 metros', produïda per Bambú Producciones, hi apareixen, el jutge Andreu, el 'major' Trapero, agents dels Mossos que van participar en la investigació del cas, la dona que es va topar amb Younes Abouyaaqoub en un polígon del Penedès o quiosquers de la Rambla.

El «dolor prohibit» a Ripoll

L'aproximació als supervivents va ser una de les premisses que es van marcar els investigadors a l'hora d'explicar la història en una sèrie documental, «no des de la immediatesa, sinó després del pas del temps», ha assegurat Siminiani. Per fer-ho, van contactar també amb totes les famílies afectades, fins i tot aquelles vinculades als terroristes de Ripoll.

«Hi ha molta distància emocional. Hi ha un dolor prohibit i un bloqueig emocional de l'entorn íntim davant d'un cas encara tan proper», reconeix Teixidor, que ha parlat amb els familiars dels joves terroristes. Els responsables de la sèrie han volgut evitar revelar identitats de manera directa i cuidar el dol, tot i que també s'inclouen imatges que es van veure durant el judici.

En aquest sentit, el director creu que no han caigut en el «morbo» perquè és una sèrie dirigida a adults en què considera que no s'ha de ser «condescendents amb l'audiència».