Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels nous panells informatius de la Confraria de Pescadors de Cambrils

El Port de Cambrils instal·la onze panells informatius per donar a conèixer la seva història

Es tracta d'una iniciativa impulsada per la Generalitat per revalorar els ports catalans després de la pandèmia

Imatge dels nous panells informatius de la Confraria de Pescadors de Cambrils
Els panells expliquen de forma detallada la història del port, com es pesca i quines són les seves activitats principals, entre altres | Gerard Vives
 

El Port de Cambrils  renova la seva  activitat turística. Avui s'han inaugurat els nous 11 panells informatius que relaten la història del port, les activitats que s'hi realitzen i el tipus de peix que s'hi pesca, entre moltes altres dades interessants sobre la vida marinera a la vila de  Cambrils.

El director General de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza i el patró major de la Confraria de Pescadors de Cambrils; Francisco Gil, han presentat avui la nova proposta didàctica del port, que forma part del caràcter divulgatiu de Ports de la Generalitat.

Potenciació dels ports catalans

La iniciativa forma part del projecte que des de Ports de la Generalitat s'està començant a impulsar a tots els ports pesquers  de Catalunya que es troben dins el seu àmbit de competència. L'objectiu és potenciar l'interès turístic  dels ports catalans, així com de les seves activitats.


Els panells del Port de Cambrils són «el  primer  circuit didàctic de la Zona Portuària Sud, i ara el nostre objectiu és continuar instal·lant aquests itineraris als ports pesquers de la costa ebrenca», segons ha explicat el director General de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez.

Imatge dels nous panells informatius de la Confraria de Pescadors de Cambrils
Els panells han comptat amb una inversió d'11.000 euros | Gerard Vives
 

És un projecte que ha comptat amb la col·laboració i supervisió del Museu d'Història i Arxiu Municipal de Cambrils, on el seu director, Gerard Martí, ha estat la persona encarregada de fer la ruta explicativa pels diferents panells.


Durant els mesos de confinament, s'ha realitzat una tasca de recopilació i documentació de fotografies  antigues i històriques del  Port de Cambrils, així com en la redacció dels textos informatius.


En total, per al disseny, elaboració i instal·lació dels panells i de tota l'activitat, la Generalitat hi ha destinat 10.000 euros que també serviran per posar en relleu «l'activitat pesquera de  Cambrils, la història del port, la cultura marinera i el valor nutritiu del peix», ha explicat Gómez.

La importància del peix de Cambrils

L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha volgut posar en valor la importància  del  peix  de Cambrils, «no només des del punt de vista  gastronòmic, sinó també des de la importància com a  activitat comercial».


Per això, des de l'ajuntament i des de la  Confraria es  col·labora per posar en valor la pesca cambrilenca, no només des del coneixement del mateix producte, sinó de també del  sector pesquer, tal com ha apuntat el patró major de la Confraria de Pescadors de Cambrils, Francisco Gil.

Imatge dels nous panells informatius de la Confraria de Pescadors de Cambrils
S'han col·locat en diversos punts estratègics del Port, tot fent una ruta | Gerard Vives
 

El patró també ha afegit, en la mateixa línia que Mendoza, que «és imprescindible que des de les diferents parts implicades realitzem una  tasca informativa al consumidor, per tal de transmetre i posar en valor no només el producte pesquer, un producte, fresc, sa i de proximitat, sinó també l'esforç, la tradició i la vocació del sector».

Objectiu, energia verda

Un dels altres factors a tenir en compte, de cara a les futures actuacions als ports catalans, és el del canvi climàtic. Segons ha detallat el responsable dels ports catalans, Joan Pere Gómez, l'objectiu en un futur pròxim és el de reduir les emissions a zero, i transformar els ports en infraestructures d'energia neta.


«Una de les premisses que teníem clares és que els  pescadors havien d'intentar produir-se la seva pròpia energia. Això es fa amb la instal·lació de  plaques fotovoltaiques», ha explicat Gómez, que també ha avançat que en el pròxim mes de setembre s'inaugurarà una confraria amb aquest sistema, al port pesquer més important de Catalunya, el de Sant Carles de la Ràpita.


«Cambrils és un port important també dins la costa tarragonina, i l'objectiu és que, de cara a l'any que ve, el Port de Cambrils  estigui inclòs també dins el pressupost  per instal·lar-hi el sostre de  plaques fotovoltaiques i ampliar així la xarxa de ports sostenibles», ha avançat Gómez.