Oliver Klein

Oliver Klein pren la vara d'alcalde de Cambrils

Prospera la moció de censura contra Camí Mendoza, que esclata en retrets i acusacions de deslleialtat contra el nou alcalde. La fins avui oposició del ple tanca files al voltant de Klein

Vint minuts després de les dues del migdia, després de dues hores de ple i d'una votació sense sorpreses,  Oliver Klein ha pogut sostenir amb les dues mans la vara d'alcalde per la qual ha sospirat tants anys.

No hi ha hagut sorpreses, però sí molta expectació i alguns incidents, com una retransmissió del ple pel canal oficial de l'Ajuntament misteriosament avortada quan Klein havia de prendre la paraula com alcalde per primer cop. La població de Cambrils estava molt pendent d'un canvi de govern que ha estat sonat i ha commocionat la ciutat.

Molta gent s'ha concentrat abans del plenari a les portes de la Casa de la Vila, la majoria en suport de Camí Mendoza. És el cas dels alcaldes i alcaldesses d'ERC al Camp de Tarragona, amb Pau Ricomà al capdavant, que han tancat files al voltant de la fins avui alcaldessa de Cambrils. Els interessos personals han passat per davant d'un projecte col·lectiu, segons ells, és el que ha passat. Tot un trauma per un partit que intenta consolidar les alcaldies obtingudes en el nou cicle polític.

L'entrada de Klein a l'edifici consistorial ha estat acompanyada d'una escridassada considerable, amb les acusacions de traïció a l'equip de govern sortint surant en l'aire. A la sala de plens, tot ha anat més o menys com s'esperava: un Oliver Klein que se sabia guanyador i ha intentat passar el tràngol amb la mínima agror possible i sense concretar res dels vint mesos de mandat que l'esperen. I una Camí Mendoza que continua enfadada i decebuda, i que ha apujat una mica el to.

Klein, un nen consentit

Camí Mendoza s'ha esforçat a defensar-se del màxim retret de l'oposició, que no ha sabut exercir un lideratge fort. Ha exposat les seves grans obres de govern, així com els grans reptes als quals ha hagut d'afrontar, com les llevantades, el ciberatac al sistema informàtic municipal o la pandèmia. Conscient què el missatge de Klein ha fet forat, segons el qual la ciutat s'ha centrat en projectes ambiciosos però ha abandonat el dia a dia als carrers, Mendoza ha aprofitat per atacar les contradiccions del nou alcalde.

La més òbvia, que Klein formava part del govern que ha titllat d'inoperatiu. Camí Mendoza, així com el soci de govern Lluís Abella de Junts i sobretot el regidor Alejandro García (que avui s'ha destapat com a futur alcaldable d'ERC: ha parlat de la 'moció de la vergonya' i d'un Klein fals, populista i autoritari), han estat contundents en la descripció de la deslleialtat del nou alcalde cambrilenc. L'han dibuixat com un regidor poc compromès, especialista en desaparèixer,  poc present als debats i en els actes públics. S'ha tornat a recordar la seva escissió del PSC el 2011 i la poca consideració que li té l'exalcalde Benaiges.

De fet, els republicans han aprofitat per treure-li tots els draps bruts que han anat guardant en aquests primers dos anys de legislatura, com quan una funcionària municipal li va haver de cridar l'atenció per estar mirant el mòbil en una reunió de govern o les seves reiterades opinions de menystenir l'oposició, que és un dels punts que l'han empès a presentar la moció.

Mendoza ha fet un pas més i ha admès la seva culpabilitat per no haver desautoritzat abans el seu regidor, i fins i tot ha insinuat que Oliver Klein serà la tapadora d'una alcaldia a l'ombra, en clara referència a Ana López que ha permès que la moció prosperi amb els vots del PSC. Els republicans tampoc s'han estalviat retrets als socialistes i han destacat la rancúnia que hi ha darrere l'operació i el pacte amb els partits de la dreta.

Una bona notícia per a Cambrils

L'oposició, com és obvi, no ho veu igual. Temes com la compra del celler de la Cooperativa, l'estació de trens o el conflicte de les guinguetes, han passat factura a la imatge pública de Mendoza. De fet se l'ha acusat enraonadament d'haver estat més proactiva i d'haver incrementat la presència comunicativa del govern les dues últimes setmanes que en tot el mandat. Tots els partits signants de la moció s'han mostrat convençuts que és una bona oportunitat per la ciutat i han lamentat el poc cas que els ha fet el govern fins ara.

Com ha resumit David Chatelain del PP, "a la gent se li fa molt complicat que li parlin de 2030 quan cada dia surt al carrer i hi ha el mateix clot". El nou alcalde Oliver Klein ha adoptat un altre to i ha defugit tant l'atac directe a Mendoza com defensar-se de les greus acusacions que ha rebut i s'ha centrat a comprometre's a desenvolupar com a alcalde el programa que va subscriure fa dos anys, i amb el clar objectiu de millorar aspectes com la neteja i l'atenció als veïns.

Comença una etapa nova de molta tensió política a Cambrils, que desembocarà en les eleccions de 2023, ara per ara, incertes.