La llotja de Cambrils el primer dia després de la veda d'arrossegament

Els pescadors de Cambrils tornen a la mar amb l'ull posat en els preus i les restriccions de la Unió Europea

La UE planteja restriccions a la pesca d'arrossegament

Els pescadors de Cambrils  han viscut el primer dia de pesca després de la veda d'arrossegament. Aquest ha estat fluix per a les onze embarcacions del port cambrilenc. Una tendència habitual a l'inici de la temporada, que s'ha traduït aquest dijous en poc més de 3.000 quilos de peix

Entre les espècies més capturades, destaca el pagell  amb 980 quilos. Un peix barat que habitualment s'utilitza per al caldo. D'altra banda, dues de les espècies més ben valorades a la llotja, el rap i el lluç no han estat presents a la subhasta.

Els pescadors cambrilencs esperen més varietat en les captures i un preu a l'alça els pròxims dies. El sector viu amb preocupació  la limitació de dies de pesca que planteja la nova normativa europea. 

Menys quilos que l'any 2020 en l'estrena

Enguany, l'estrena ha estat més fluixa que la de l'any 2020. El retorn al mar després de l'aturada biològica es van pescar 3.300 quilos de peix. En canvi, aquest 2021 han estat 300 quilos menys. 

Segons els pescadors  cambrilencs, es tracta d'una disminució habitual durant les primeres setmanes després de la veda i confien que la tendència canviï aviat. Així ho ha reconegut el pescador Carlos Pérez, de l'embarcació Josep Jan Dos, que ha tornat a terra amb un total de 300 quilos.

«La perspectiva és que a partir d’ara vagi de 300 en amunt», ha aventurat. La canana i el pagell són les dues espècies que han pescat més, dos peixos que al mercat no tenen un alt valor econòmic.

En relació al preu de subhasta a la llotja, Pérez reconeix que l'any passat van aconseguir uns preus que no esperaven. «Van ser molt bons. Ara potser ens esperem aquells preus i no es repeteixen, tot dependrà de l'oferta i la demanda», abunda.

Uns pescadors carregant el peix per anar a la llotja de Cambrils
La Confraria es mostra preocupada davant les restriccions a la pesca d'arrossegament | ACN

Preocupació davant la normativa europea

El sector de l'arrossegament cambrilenc no amaga la seva preocupació davant la normativa europea que retalla a la meitat els dies de pesca. A més, imposa una reducció del 40% de les captures fins al 2025.

Masdéu lamenta que no saben «com s'aplicarà» el pla plurianual europeu. Una situació que representa «un futur complicat per al sector». Així mateix, lamenten que les administracions «no tenen en compte tot l'esforç que ha dedicat la flota de Catalunya amb les seves vedes per tirar endavant i cuidar no només el sector, sinó també el medi ambient i el Mar Mediterrani».

El problema de les tonyines

La proliferació de tonyines  al Mediterrani és un problema al qual han de fer front la flota pesquera de Cambrils. Les barques d'encerclament són les més afectades, ja que veuen com es mengen les captures de seitons i sardines. A part, també provoquen danys a les xarxes. 

Segons la secretària de la Confraria, es tracta d'una problemàtica que ha augmentat exponencialment en els darrers anys. Aquesta té conseqüències per a tots els pescadors, ja que la tonyina és un gran depredador que diàriament menja el 10% del seu pes, desequilibrant la biodiversitat de la zona.