Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pessebre dels Estels a Masia Castelló

El Pessebre dels Estels de Vandellòs i l'Hospitalet torna amb novetats i noves escenes

Se celebrarà els dies 22, 26, 28 i 29 de desembre | Hi haurà dos torns d'accés i un circuit més ampli per evitar cues

Pessebre dels Estels a Masia Castelló
Pessebre dels Estels a Masia Castelló | Àngel Ullate
 

Aquest any, el Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló celebra la seva 22a edició i estarà obert els dies 22, 26, 28 i 29 de desembre i, segons informa l'Associació Masia de Castelló, arriba amb novetats. Així doncs, s'han establert dos torns d'accés  per tal de distribuir millors els visitants i oferir-los una experiència més gratificant. Els passis seran en dues hores diferents, un a les 18.00 hores i l'altre a les 19.00 hores. Aquesta activitat està organitzada per l'Associació Masia de Castelló i compta amb el patrocini de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Noves escenes al Pessebre dels Estels

En aquesta edició, s'hi representaran més d'una cinquantena d'escenes, amb les quals aquest poble medieval dels municipis de Vandellòs i Hospitalet de l'Infant recuperarà, com cada Nadal, la seva vida. Cal destacar que quatre d'aquestes escenes seran noves, concretament, es tracta de la d'un llaurador amb ruc, la d'una sínia manual amb una família al complet, la de l'infern i la d'un pastor de muntanya. 

A més, també hi haurà un canvi de recorregut, ja que, s'ampliarà el circuit per evitar cues i perquè els visitants puguin veure totes les escenes amb més comoditat. D'altra banda, la gran carpa que s'instal·lava a l'entrada del Pessebre estarà situat a la part superior, al costat de la sínia, perquè no tingui tant impacte visual. En el lloc de la carpa,  hi haurà dues casetes de venda de begudes i de menjar. 

Pessebre dels Estels a Masia Castelló
Pessebre dels Estels a Masia Castelló | Àngel Ullate

Les entrades ja es poden comprar a través d'aquest enllaç o a Castelló mateix. Tenen un preu de 5 euros  per als infants d'entre 4 i 9 anys, i de 8 euros per a la resta del públic. Per als  menors de 4 anys l'accés serà gratuït. L'entrada inclou un petit berenar que s'oferirà a la gran carpa.

Viu l'experiència de ser un figurant

A més, aquest any, l'organització ofereix un nou producte, l'Experiència del Pessebre dels Estels, que consisteix a passar el dia al pessebre i fer de figurant com un més. L'experiència té un cost de 40 euros per adults (a partir de 12 anys), 20 euros  per infants de 4 a 11 anys i gratuïta per a nens de 0 a 3 anys. L'experiència comença a les 11.00 hores amb l'arribada a la Masia de Castelló. Seguidament, els participants coneixeran de primera mà la història del poble i, posteriorment, triaran l'escena on participaran (cistellers, llatadors, carbonera, grangers o forja). 

Després aprendran a fer la tasca de l'escena i se'ls donarà de dinar. Més tard, se'ls deixarà la roba per vestir-se i, a partir de les 17.00 hores, hauran d'estar al lloc assignat. L'experiència finalitzarà en acabar la representació. Es pot contractar  fins al 21 de desembre a través del telèfon 689 017 854. Finalment, un altre dels atractius d'aquesta edició és el  concurs d'Instagram  que convoca la Regidoria de Turisme per quart any consecutiu. Les bases d'aquest concurs es poden consultar aquí

Pessebre dels Estels a Masia Castelló
Pessebre dels Estels a Masia Castelló | Àngel Ullate

Castelló: un escenari amb encant

Com cada any, les persones interessades a visitar el Pessebre caldrà que s’apropin fins a Vandellòs, on se’ls indicarà com arribar amb el seu propi vehicle, per camí asfaltat, fins a l’aparcament. Castelló és un poble medieval del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, enclavat entre muntanyes, que va quedar deshabitat a la meitat del segle XX. La seva decadència física s’aturà quan l’any 1997 es va constituir l’Associació Masia de Castelló i va organitzar el seu primer pessebre vivent.

A poc a poc  Castelló, gràcies al Pessebre, ha recuperat carrers, parets, eres, cases i algun sostre, aleshores mig enrunats i amagats sota la vegetació. Però no només ha recuperat el seu aspecte físic, sinó també, cada Nadal, la seva vida, aquella que havia tingut a principis del segle passat, quan hi habitaven prop de 120 persones. Així doncs, a Castelló, per Nadal, hi torna a haver ferrer, baster, llatadores, canyisser, fuster... A l’era hi torna a haver garbes, al forn s’hi sent de nou el flaire del pa acabat de fer, a la taverna s’hi canta novament i el fum dalt al bosc del Tossalet delata la carbonera.

El preciós Pessebre dels Estels a Masia Castelló | Antonio Bistouras