Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diverses erugues de processionària en fila.

La plaga de la processionària es torna a avançar i ja han detectat les primeres erugues a Cap Salou

Els veïns alerten que algunes erugues ja han baixat dels nius que posen als pins i han aparegut en diferents punts

Diverses erugues de processionària en fila.
Les erugues de processionària han aparegut aquests dies a diferents zones de Cap Salou. | Marcia Vega

Alerta a Salou davant l'arribada de la plaga de l'eruga processionària del pi.  Després del temporal que ha patit tota la Costa Daurada la setmana passada, diversos veïns ja han detectat aquests dies la presència dels característics exemplars d'aquesta eruga, que prolifera en zones de pineda i que suposa un gran risc per als gossos.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

A través de les xarxes socials, una usuària demanava precaució davant la gran presència d'erugues de processionària, formant les característiques fileres per desplaçar-se, en diferents punts del Cap Salou com el parc del Poliesportiu o l'entorn de la carretera de la Costa.

Els pèls de la processionària impliquen riscos per a les persones i poden ser letals pels gossos

Cal recordar que aquesta eruga suposa un risc per a la salut de les persones, especialment dels nens petits, però sobretot dels gossos. En el cas dels humans, el pèl urticant de la processionària pot irritar tant les vies respiratòries com la pell  i, en alguns casos, pot causar reaccions de tipus al·lèrgic. Tanmateix, el verí que tenen aquests animals, la 'Thaumatopina', és una toxina especialment perillosa i fins i tot letal pels gossos.

La reacció dels gossos en contacte amb la processionària és de caràcter greu i pot originar-li un xoc anafilàctic.  Els símptomes de l'animal que ha estat en contacte amb aquesta toxina són fàcils de detectar, amb inflamació i taques vermelles a la boca i al morro o fins i tot vòmits o necrosi a la llengua. Així mateix, la processionària pot causar conjuntivitis i trastorns gàstrics greus en les mascotes. En aquests casos, cal portar el gos al veterinari amb urgència.

La plaga de la processionària arriba cada any a la conca mediterrània entre els mesos de febrer i abril, quan l'eruga baixa dels arbres on diposita els seus nius. Tot i això, és habitual trobar exemplars de forma anticipada si el clima no és especialment fred, com el que estem vivint aquests dies. Els ajuntaments combaten aquesta plaga amb tractaments preventius  en les zones de pineda públiques, tot i que la seva proliferació és molt difícil de controlar.

També et pot interessar...