Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una votació al plenari extraordinari del 3 de setembre de 2019 a l'Ajuntament de Cambrils.

Cambrils demanarà al Congrés que investigui els vincles de l'imam de Ripoll amb el CNI

Tot i la negativa frontal de l'oposició, el govern d'ERC, Junts i NMC tira endavant una proposta per sol·licitar a Madrid que es creï una comissió d'investigació

Imatge d'una votació al plenari extraordinari del 3 de setembre de 2019 a l'Ajuntament de Cambrils.
Els onze regidors del govern han tirat endavant la proposta sense cap suport més. | Iván Alcalá

 

L'Ajuntament de Cambrils instarà al Congrés dels Diputats a crear una comissió d’investigació sobre la suposada relació de l’imam de Ripoll, responsable dels atemptats de Barcelona i Cambrils l'any 2017, amb els cossos de seguretat i informació de l’Estat. Així ho ha aprovat l'equip de govern d'ERC, Junts i l'NMC en un plenari extraordinari celebrat aquest dimarts, 3 de setembre, on l'oposició en bloc ha criticat aquesta proposta i l'han arribat a considerar «un insult a les víctimes».  D'aquesta forma, Cambrils se suma a la petició que ja va fer arribar l'Ajuntament de Barcelona fa unes setmanes i els grups d'ERC i Junts per Catalunya al Congrés.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

«Cada dia en sorgeixen més dubtes»

La proposta que farà arribar el consistori cambrilenc a Madrid argumenta que, dos anys després dels atemptats, «encara hi ha dubtes raonables, i cada dia en sorgeixen més, sobre les relacions de l’imam responsable de la cèl·lula terrorista, Abdelbaki Es Satty, i els serveis de seguretat de l’Estat Espanyol». A més, el text posa en dubte que «el Govern d’Espanya dugui a terme les pertinents investigacions per esclarir aquests fets». Per tot plegat, a més de crear una comissió d'investigació, l'Ajuntament també proposa la creació d'un grup de treball  amb experts dels països amb víctimes en els atemptats i insta a les autoritats judicials i especialment a la Fiscalia la investigació dels «dubtes generats».

«És de justícia que hi hagi una comissió d'una vegada per totes i que ens ajudi a saber si hi havia aquesta relació entre l'imam i els cossos de seguretat de l'Estat. És de justícia per les dues ciutats, però sobretot per totes les víctimes que van viure de primera mà aquests fets», ha considerat l'alcaldessa, Camí Mendoza. La batllessa s'ha defensat de les crítiques de l'oposició assegurant que «tots sabem que hi ha un batibull d'informacions contradictòries i hem de demanar a la institució competent que faci una investigació i aclareixi què va passar». 

Imatge de l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, durant una intervenció al plenari de Cambrils.
L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, en una de les seves intervencions aquest dimarts, 3 de setembre. | Iván Alcalá

 

Ciutadans, PSC i PP, a més del regidor no adscrit Joan Maria Artigau, han votat en contra de la proposta de resolució presentada per l'equip de govern. Més enllà del contingut, han basat les crítiques en la fórmula que ha emprat el govern per presentar la petició, amb una proposta de resolució en un plenari extraordinari, en lloc de fer-ho amb una moció en una convocatòria ordinària, la qual cosa ha titllat de «frau» la socialista Ana López. Els portaveus de l'oposició han estat especialment crítics amb els regidors de l'NMC, acusant-los de «comprar les tesis independentistes» tot i ser un partit municipalista.

Romera: «No es pot utilitzar el patiment de les víctimes per atacar l'Estat»

El portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Romera, ha expressat que «no abonarem la teoria de la conspiració. Ja existeix una comissió d'investigació al Parlament, on els Mossos han defensat la col·laboració entre els diferents cossos de seguretat». Tanmateix, Romera ha criticat que els partits independentistes van votar en contra de la proposta que va fer el partit taronja l'any passat per crear una comissió d'investigació dels atemptats al Congrés. «No tot s'hi val. No es pot utilitzar el patiment de les víctimes i les conseqüències dels atemptats per atacar les institucions de l'Estat», ha dit.

[predef]tarragona-whats-192[/predef]

Per la seva banda,  Ana López ha acusat els regidors del govern de fer demagògia i ha apuntat que «estan creant desconfiança qüestionant les institucions democràtiques». La portaveu dels socialistes cambrilencs ha exposat que «evidentment que volem que se sàpiga la veritat. No permetré que ningú posi en tela de judici que nosaltres volem la veritat, caigui qui caigui. Per això hi ha un judici i una investigació al Parlament. No és cert que no s'estigui investigant». López ha recordat, a més, que l'Ajuntament està personat com a acusació en el judici dels atemptats.

Chatelain: «És un insult a la ciutat de Cambrils i a aquells que van perdre la vida»

David Chatelain, del PP, ha anat més enllà i ha titllat la proposta com a «pamflet conspiranoic». El regidor popular ho considera «un insult a la ciutat de Cambrils, als seus ciutadans i sobretot a aquells que tràgicament van perdre la vida aquells dies. No pretén aclarir res, sinó més aviat fabricar una munició política pobra, patètica i bastant miserable en contra de l'Estat espanyol, del qual no tinc cap mena de dubte que, si hagués pogut aturar els atemptats, ho haguera fet».