Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La platja de la Pineda, després de les tasques de regeneració de sorra

El Port de Tarragona acaba la regeneració de sorra de la platja de la Pineda

S'han aportat 100.000 metres cúbics de sorra

La platja de la Pineda, després de les tasques de regeneració de sorra
El Port de Tarragona ha acabat la regeneració a la platja de la Pineda | port de tarragona

El Port de Tarragona va finalitzar, aquest dimecres 3 de juny, les tasques de regeneració de la platja de la Pineda, després de dues setmanes de treballs. S'han aportat fins a 100.000 metres cúbics de sorra, per tal de preparar-la de cara a la temporada d'estiu. Cada any l'Autoritat Portuària assumeix la tasca de regenerar la sorra de la platja, per fer front a la regressió costanera arran de l'ampliació del dic de Llevant. Juntament amb l'aportació per part de la Dirección General de Costas, la platja de la Pineda ha rebut 200.000 metres cúbics de sorra.

Els treballs de regeneració van començar fa dues setmanes, uns dies abans que arribés la draga amb la instal·lació de tot el sistema de canonades fins a la mateixa platja. Quinze dies després, les tasques han finalitzat dins del termini previst, aportant 100.000 metres cúbics de sorra. Amb l'aportació extraordinària de sorra, l'acció dels dics de contenció que hi ha a cada banda de la platja, el contradic dels Prats i l'espigó del Racó, la platja podrà tornar al seu equilibri

Les tasques van començar a mitjans de maig amb la instal·lació de les canonades que transporten els sediments fins a la platja. Després d'instal·lar-les, la draga va començar la seva funció succionant els sediments de la zona autoritzada davant del cap Salou, una parcel·la submarina situada a la zona II del Port de Tarragona. Seguidament es van transportar fins a les canonades instal·lades davant de la costa. i, un cop davant la platja, la maquinària terrestre els acabava repartint i aplanant. 

L'aportació de sorra té un pressupost total de 2,9 milions d'euros per al període 2020-2023, el que representen uns 700.000 euros l'any. Aquest tipus d’obres disposa d’una condició especial d’execució de caràcter mediambiental conforme l’article 202 de la Llei de Contractació del Servei Públic.

El Port de Tarragona ha garantit que aquestes tasques s'hagin executat amb excel·lència mediambiental, tenint cura de l'entorn natural en tots els àmbits i prenent totes les mesures per evitar que les actuacions afectessin la flora marina i les aus, principalment. A més, per seguir amb les mesures ambientals de competitivitat en estratègies marítimes, s’han fet servir sonars i submarinistes per controlar que el dragatge no malmetia la flora de la zona, poblada de Cymodocea nodosa, una alga fanerògama marina inclosa en el llistat d'espècies silvestres de protecció especial.