Imatge del dragatge a la platja de La Pineda per part del Port de Tarragona

El Port de Tarragona inicia la regeneració de la platja de la Pineda

Els treballs duraran 15 dies i es faran en tres trams per poder seguir gaudint de la platja

El Port de Tarragona va iniciar aquest dijous, 13 de maig, les tasques de regeneració de la platja de la Pineda, segons el contracte per quatre anys per a aportar sorra a la platja amb un pressupost total de 2,36 milions d'euros per al període 2020 a 2023 —prop de 600.000 euros cada any—.

Segons ha explicat el port a través d'un comunicat aquest divendres, les accions tindran una durada de 15 dies i s'aportaran 100.000 metres cúbics de sorra en la part central de la platja. Aquesta acció, unida a l'efecte dels espigons de contenció que hi ha en cada costat de la platja, l'espigó dels Prats i l'espigó del Racó, «permetrà retornar l'equilibri a la platja de la Pineda».

L'empresa encarregada de dur a terme els treballs de dragatge és Rohde Nielsen, amb seu a Dinamarca, i que està especialitzada en restauració i conservació ecològica de la costa. La draga que utilitza la companyia per a les tasques de regeneració a la platja de la Pineda és l'anomenada Viking R, i ja va ser utilitzada el 2020 per realitzar les mateixes funcions.

Les tasques es fan per trams per poder seguir gaudint de quasi tota la platja

Les tasques de regeneració a la Pineda es faran en tres trams. Ara a mitjans de maig comencen els treballs, amb l'arribada de la daga, i s'allargaran fins a finals d'aquest mes. L'operació d'abocament de sorra a la platja es coordinarà per tal d'ocupar trams de platja tan reduïts com sigui possible, fent créixer la platja de mica en mica. Així, s'anirà permetent l'accés per poder gaudir pràcticament de tota l'extensió de la platja

Algunes de les feines ja es van realitzar uns dies abans que la draga entrés en funcionament avui amb la instal·lació de les canonades que transportaran els sediments fins a la platja. Ara, un cop el procés iniciat, la draga agafarà els sediments de la zona autoritzada i la transportarà fins a la canonada instal·lada davant de la costa. Els sediments es bombejaran fins a la platja on seran repartits finalment per maquinària terrestre.

Una de les mesures principals per a vetllar per l'entorn natural serà el control de la qualitat del sediment i de l'aigua, per al que es duran a terme controls de la terbolesa i s'instal·laran cortines per a minimitzar-la. 

A més, i encara que no és època d'implantació, el Port de Tarragona tornarà a realitzar controls periòdics per a l'albirament de la tortuga babaua, una espècie en risc.