Imatge d'una visita al jaciment de la vil·la romana de La Llosa a Cambrils.

Programen dos dies de portes obertes a la vil·la romana de la Llosa a Cambrils

El Museu d'Història de Cambrils se suma a les Jornades Europees de Patrimoni i oferirà l'entrada gratuïta al jaciment els dies 12 i 13 d'octubre

El Museu d'Història de Cambrils se suma un any més a les Jornades Europees de Patrimoni i ha programat aquest cap de setmana dues jornades de portes obertes a la vil·la romana de la Llosa. La visita al jaciment, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local, serà gratuïta els dies 12 i 13 d’octubre, de 10 a 13:30 hores. 

La Llosa és un jaciment obert al públic que presenta les restes conservades d’una vil·la romana de l’entorn immediat de Tarraco habitada entre els segles I aC i VI dC. Les visites al jaciment van començar l'any 2003, tot i que l'espai es va obrir a la ciutadania definitivament l'any 2007 amb l’establiment d’un centre permanent d’atenció al visitant i la presentació d'una reconstrucció virtual.

Un jaciment romà de l'entorn de Tarraco descobert l'any 1980

Cal recordar que la descoberta del jaciment de la Llosa s’inicia l’any 1980 amb el desenvolupament del Pla d’Urbanització d’aquest sector de Cambrils. L’Ajuntament de Cambrils va considerar oportú paralitzar les obres del polígon fins que les prospeccions arqueològiques determinessin la magnitud de les restes. Així, als anys 1983 i 1984 es van desenvolupar les primeres excavacions arqueològiques.

Els treballs d'excavació han permès localitzar diverses fases d’utilització de l’espai actualment ocupat pel jaciment, un lloc de residència, forns, restes de termes privades, una zona de magatzems, sitges de gra o una petita necròpoli baix imperial. A més, la troballa del conjunt excepcional de bronzes de la Llosa, de procedència itàlica i datats al segle I dC, parla de la presència d’una família amb un estatus social elevat, que residia al costat del mar.

  

considerada com l’activitat participativa més important d’Europa en relació al patrimoni cultural.