Imatge aèria d'algunes de les cases del nucli deshabitat de la Masia de Castelló

El projecte per revitalitzar el nucli abandonat de la Masia de Castelló, a Vandellòs

Es preveu que hi hagi un alberg i un espai de cotreball, així com activitats durant tot l'any

Una associació treballa per revitalitzar el nucli de la Masia de Castelló, al terme municipal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, amb equipaments turístics, professionals i socials. L'Associació Masia de Castelló, que en els darrers anys ha impulsat la recuperació del patrimoni històric, vol ara que el nucli deshabitat tingui activitat tot l'any sense necessitat de portar-hi habitants de nou.

En aquest sentit, l'espai ja acull puntualment esdeveniments com el Pessebre dels Estels o la Rústic Festa, però ara es vol que hi hagi activitats durant tot l'any. Entre les propostes que s'han plantejat hi ha un alberg i un espai de cotreball, que s'ubicarien en algunes cases ja recuperades.

La recuperació de l'espai va començar l'any 1998

L'associació va iniciar la recuperació de la Masia de Castelló l'any 1998, quan l'entitat va centrar els esforços en la conservació del patrimoni històric i cultural. Durant els primers anys, es va destinar temps i recursos a la descoberta i preservació de les diferents cases que hi havia al nucli abandonat, una tasca que va finalitzar quan es va documentar tot el conjunt arquitectònic de l'espai.

A partir d'aquí, el nucli va tornar a tenir vida després de ser abandonat als anys 50 del segle passat, amb activitats com el Pessebre dels Estels o els camps de treball que es fan durant els mesos d'estiu. En aquest sentit, cadascun dels actes compta amb una cobertura legal puntual per a la seva celebració, però l'entitat vol ordenar els usos i ampliar-los durant tot l'any.


De moment, però, no es contempla la repoblació del nucli amb la instal·lació de famílies.

El pla especial urbanístic, un pas burocràtic necessari

Per tal de dur a terme activitats durant tot l'any, l'Associació Masia de Castelló està treballant en la promoció d'un pla especial urbanístic que inclogui els nous usos per revitalitzar el nucli. Els membres de l'entitat són els que hauran de fer front a les despeses de la redacció d'aquest pla, ja que actuen com a promotors de la Masia de Castelló.

Alba Font, geògrafa de la Universitat Rovira i Virgili i membre de l'entitat, va presentar fa quatre anys un informe sobre un futur pla urbanístic de la Masia de Castelló. «Tenim molt material treballat, modificant una mica el document, podria servir com un punt de partida per a l'avanç del futur pla especial urbanístic», ha explicat Font. La pandèmia va condicionar els avenços en aquesta qüestió, que ara, s'han reactivat.

La previsió és que l'equip d'arquitectes, ambientòlegs i altres professionals que redactaran el text estigui configurat pels volts de Sant Joan i a partir d'aquí, treballin en la redacció del pla. Segons Conrad Solé, membre de l'entitat, explica que serà un procés lent que durarà entre sis mesos i un any. Després, el document haurà de ser avalat per les diferents administracions implicades.

Aquests tràmits burocràtics s'allargaran entre un i dos anys. En aquest sentit, el document haurà d'incloure especificacions tècniques sobre l'abastiment d'aigua i electricitat dels diferents habitatges de la Masia de Castelló, així com aspectes relacionats amb la transició energètica.

L'Ajuntament es mostra obert a col·laborar

L'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, s'ha mostrat obert a col·laborar amb l'entitat en el projecte, tot i que ha remarcat que els promotors de la redacció del pla especial són els membres de l'associació. En aquest sentit, Garcia ha insistit que el document s'haurà d'adequar al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que data del 2014.

Tot i això, l'alcalde ha reconegut que el desenvolupament d'aquest nucli suposaria sumar un recurs turístic més al municipi que ajudaria a desenvolupar altres activitats econòmiques. Sobre una participació econòmica del consistori en el projecte, el batlle ha assegurat que «hi ha voluntat per col·laborar i donar suport».