«Van fer un parc caní molt gran i que podria ser genial si no fos perquè està ple de pedres i necessita millores de forma urgent». Són les paraules d'un dels usuaris que porta diàriament el seu gos al parc caní de Vila-seca. El passat mes de setembre del 2018, l'Ajuntament de Vila-seca obria el primer espai d'esbarjo per a gossos del municipi. En total, es van habilitar 4.000 metres quadrats en un solar municipal que hi ha entre la Via Màxima i el Raval de la Mar. Un any després, els usuaris critiquen la manca de manteniment del parc i el mal estat del terreny, la qual cosa ha provocat fins i tot ferides en algunes mascotes.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Pedres, deixalles, una tanca per on s'escapen els gossos... les queixes dels usuaris del parc caní de Vila-seca
Els usuaris han fet pinya i han reclamat de forma reiterada al consistori que posi fi a les deficiències del parc. El clam és unànime. «Després de molta lluita vam aconseguir un espai per venir a jugar amb els nostres gossos, i estem contents, però ens trobem que no és un lloc segur», diuen. Les queixes se centren en tres aspectes. Per una banda, el mal estat del terreny: «Des del principi vam demanar que es fes un despedregament del parc perquè hi ha moltes pedres per tot arreu i quan els gossos corren i les trepitgen es fan mal», explica una de les usuàries que es reuneixen cada tarda al parc.
Pel que fa a la neteja de la zona, asseguren que els serveis de neteja municipals recullen les papereres, però poc més. «És cert que sempre hi ha algun incívic que embruta i no recull els excrements, però al parc hi ha brossa acumulada des d'abans que obrís», exposen. En aquest sentit, amb una ràpida ullada es poden trobar llaunes oxidades, ferros, vidres i restes de runa que s'escampen per terra. A més, demanen que es faci una desinfecció del parc, ja que no se n'ha fet cap després de més d'un any en servei.
Un altre dels problemes que assenyalen els propietaris que porten les seves mascotes és la tanca que envolta el parc caní. El tancat metàl·lic no està ancorat a terra i moltes vegades els cans que van solts s'escapen per sota. «Ja han vingut dues vegades per millorar la tanca, però el problema encara persisteix i hi ha gossos que s'escapoleixen. Cal que es faci un ancoratge a terra en tot el perímetre perquè no s'aixequi la tanca», demanen.
D'altra banda, critiquen que els jocs canins no estan homologats i que els tubs de formigó que s'hi van instal·lar són perillosos per als animals. «Ens van dir que polirien els cantons per arrodonir-los i que no provoquin talls, però seguim esperant», lamenten.
L'Ajuntament respon: «S’estan demanant pressupostos per poder-hi actuar al més aviat possible»
Per la seva banda l'Ajuntament de Vila-seca admet que té constància de totes les incidències que han remès els usuaris i assegura que «evidentment se solucionaran». Tot i que no concreten quan, fonts municipals han explicat a TarragonaDigital que «en aquest moment s’estan demanant els pressupostos corresponents per a poder-hi actuar al més aviat possible».
Així mateix, des del consistori recorden els arranjaments que s'han fet al llarg de l'any que porta en funcionament el parc, com ara la instal·lació de més bancs i cendrers o la millora de la font que hi ha a l'interior. Aquesta font, de fet, ha estat un dels altres punts negres del parc des de la seva inauguració. Al principi, les filtracions d'aigua ocasionaven tolls que deixaven la zona impracticable. Després de la instal·lació d'una plataforma de formigó, els problemes han minvat, tot i que alguns veïns asseguren que quan plou l'aigua se segueix quedant estancada.
El parc caní de Vila-seca va obrir les seves portes el setembre de 2018. Aquesta va resultar la proposta més votada per la ciutadania dins del procés de pressupost participatiu que va engegar l'Ajuntament l'any 2017. Les obres es van licitar per 54.000 euros.