Passejar pel passeig marítim de Vilafortuny, en el tram final que limita amb el terme de Salou, es converteix durant els mesos d'estiu en una autèntica odissea. L'alta concentració de venedors ambulants il·legals, sumada a la presència d'algunes terrasses, fa que ciclistes i vianants hagin de conviure en un espai molt limitat. Així ho denuncien diversos veïns i turistes amb els quals ha parlat TarragonaDigital, després de comprovar 'in situ' que passejar per aquest privilegiat vial a tocar del mar Mediterrani es pot convertir en una missió impossible.
No és que no sigui una zona amable amb el vianant, sinó que de vegades resulta fins i tot impracticable. «Quan arriba l'hora de dinar i comença a marxar la gent de la platja, et trobes que has d'anar esquivant persones, perquè anem tots pel mateix metre de vorera. No es pot caminar si no és pel carril bici, però també has de tenir cura que no vinguin ciclistes a molta velocitat, i això sense perdre de vista tota mena de productes que posen per terra els manters. Nosaltres ja estem acostumats, però quina imatge estem donant al visitant?», relata la Sílvia Garcia.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Els venedors del 'top manta' ocupen les voreres
És una de les estampes que es repeteixen cada estiu al nostre litoral. La zona del Cap de Sant Pere, amb una platja d'uns 800 metres de longitud, concentra bona part del 'top manta' a la Costa Daurada central. Un fenomen que, lluny de minvar, es manté molt viu en els darrers anys. Desenes de venedors apostats a banda i banda del passeig ofereixen els seus productes, des de sabatilles o samarretes fins a perfums o joies, sota un seguit de cartells de l'Ajuntament de Cambrils amb advertències de les sancions de 300 euros que implica comprar al 'top manta'.
Un lector de TarragonaDigital, Jaume Casellas, lamenta que «per complicar-ho, l'Ajuntament autoritza la instal·lació de terrasses al mateix passeig bloquejant el pas als veïns. No apte per a persones amb cotxets de nen petit, cadires de rodes... i sort amb les bicicletes. Incomprensible que es puguin autoritzar aquestes terrasses». Tot plegat, en moltes zones, el pas per a vianants queda reduït a menys d'un metre d'amplada. En d'altres, no queda més remei que ocupar el carril bici per poder circular a peu.
Això provoca que també els ciclistes tinguin problemes per anar pel carril delimitat per a ells en el tram final del passeig marítim. Antonio, que estiueja a Salou des de fa anys, camina amb la bicicleta agafada de la mà seguit dels seus dos fills. «Venim des del passeig de Jaume I sense cap problema, però sempre que arribem aquí ens hem d'aturar per no atropellar ningú. Més endavant ja podem tornar a pujar a la bicicleta i arribar fins a Cambrils sense problemes», explica. Considera, a més, que «si estan tots els venedors aquí és perquè no hi ha policia i saben que poden vendre sense cap problema. Te'ls trobes a totes hores».
L'Ajuntament de Cambrils ha reiterat en nombroses ocasions que, amb els mitjans actuals, és impossible tenir presència policial a totes hores en aquesta part de la ciutat per combatre el 'top manta'. Per al Juan José, «no hi hauria cap problema per passejar si la gent no s'aturés a comprar. Tot aquest mercat no es mantindria sense vendes, no tindria sentit. Al final, la gent prefereix pagar poc i comprar al carrer sense anar a una botiga, però seguir queixant-se de com tenim el passeig».
El trànsit de ciclistes passa a l'avinguda de la Diputació
La impossibilitat de circular pel carril bici genera també un altre problema. L'apunta la Carme, lleidatana amb segona residència al barri cambrilenc: «Molts ciclistes ja saben que és impossible circular pel carril bici, així que opten per anar per la carretera (a l'avinguda de la Diputació). Moltes vegades m'he trobat conduint que els has d'anar esquivant. Has d'anar amb molt de compte i és una pena, ja que si tenen la seva zona delimitada, l'haurien de poder fer servir».