Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els membres de la comissió hípica de Vila-seca, davant de la Torre d'en Dolça.

Deu veïns de Vila-seca units per la passió pels cavalls donen forma al Cós de Sant Antoni

Coneixem la tasca de la comissió hípica de Vila-seca, responsable de l'organització de les tradicionals curses de cavalls

Els membres de la comissió hípica de Vila-seca, davant de la Torre d'en Dolça.
La comissió hípica estrenarà aquest diumenge la nova equipació que han elaborat amb el logo del Cós de Sant Antoni. | Àngel Ullate
 

Vila-seca viurà aquest diumenge, 19 de gener, el dia gran de la seva Festa Major d'Hivern, amb la celebració del tradicional Cós de Sant Antoni. Un d'aquells actes inherents a la festa del patró de la vila que aplega milers de veïns i aficionats cada gener. Les curses de cavalls són l'element més autòcton de la festa major, una cita imperdible dins del calendari festiu del territori. Considerat com a Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional des de fa una dècada, el Cós de Sant Antoni esdevé una oportunitat única de presenciar curses de cavalls d'aquest nivell a Catalunya. Ara bé, com s'aconsegueix organitzar una cursa professional només un cop a l'any en un lloc com Vila-seca?

CONSULTA: El programa d'actes complet de la Festa Major de Sant Antoni a Vila-seca

Darrere de tot el muntatge del Cós de Sant Antoni es troben deu persones que desenvolupen una tasca desinteressada i moltes vegades desconeguda. Són un grup de veïns als quals els uneix l'afició al món del cavall. Es tracta de la comissió hípica de Vila-seca, que s'encarrega de tots els preparatius previs i de què tot surti bé el dia de les curses. Des de TarragonaDigital  hem volgut conèixer el seu funcionament.

Francesc Benach: «Vam començar amb els preparatius a l'octubre»

Al parc de la Torre d'en Dolça ja està tot a punt per a la celebració de les tres curses de galop de pura sang anglesos que conformen el programa. La comissió s'hi reuneix per acabar de revisar tots els preparatius. Des de fa uns 15 anys, el seu president és en Francesc Benach, que fa d'enllaç amb l'Ajuntament. «Vam començar amb els preparatius a l'octubre. Ens encarreguem de contactar amb les diferents quadres, demanar tots els permisos, condicionar la pista...», explica mentre inspecciona els calaixos de sortida que ja s'han instal·lat a l'inici de la contrarrecta de l'hipòdrom.

Dos dels membres de la comissió hípica revisen els calaixos de sortida de les curses de cavalls de Vila-seca.
En Jaume Pujals i en Francesc Benach revisen els calaixos de sortida, que ja estan instal·lats a l'hipòdrom del parc de la Torre d'en Dolça. | Àngel Ullate

Jaume Pujals: «A Vila-seca sempre hi ha hagut molta afició pels cavalls i a casa ho hem viscut des de petits»

Al seu costat, en  Jaume Pujals  examina el mecanisme de sortida que es farà servir en les tres curses d'aquest diumenge. El matí del Cós, ell és l'encarregat de senyalitzar si una sortida és nul·la aixecant una bandera blanca que avisa els genets en cas d'haver de repetir la sortida. En Jaume és un dels vila-secans que manté un vincle molt fort amb el Cós de Sant Antoni, una tradició que li ve de família. El seu pare, en Joan Maria Pujals, va ser durant molts anys l'encarregat de donar la sortida a les tradicionals curses de cavalls. «A Vila-seca sempre hi ha hagut molta afició pels cavalls i a casa ho hem viscut des de petits», apunta.

El seu germà, en Jordi Pujals, també és un dels membres de la comissió hípica. De fet, és el més veterà de tots i fa 33 anys que s'hi implica en l'organització. Fins i tot va arribar a participar en una de les curses del Cós de Sant Antoni.  Corria l'any 1985. «Aquell any hi havia pocs cavalls pura sang i van fer una cursa oberta a altres races, així que vam córrer alguns aficionats del poble», recorda tot agafant una mica de la sorra de sauló que han escampat aquests dies sobre la pista. Aleshores, comenta, les curses encara es feien a la Formiga, a uns terrenys que hi havia al costat del camp de futbol.

En Jordi Pujals parla sobre les curses de Sant Antoni de Vila-seca.
En Jordi Pujals és el més veterà de la comissió hípica. Està implicat des de fa més de 30 anys i fins i tot va arribar a córrer un any. | Àngel Ullate

Quatre quadres locals proporcionaven la majoria dels cavalls participants

En aquells anys, la major part dels cavalls provenien de les quatre quadres locals que hi havia, Ferrer-Rovira, Sevil, Joan Orts de Salou i Xatruch-Guart; aquesta darrera encara va participar fa pocs anys, recorda en Jordi. «Abans de la cursa anàvem a entrenar a la platja de la Pineda i corríem des de la zona dels Prats fins on hi ha l'hotel Donaire», rememora. Als anys 80 van començar a participar cavalls pura sang i el Cós va anar agafant embranzida.

Aquest 2020, les curses de Vila-seca tindran una de les millors participacions dels darrers anys. En total, prendran la sortida 22 dels millors cavalls de tot l'Estat, que arriben de quadres de Cantàbria, Madrid i Catalunya. Cal recordar que les curses del Cós de Sant Antoni estan reglamentades pel Jockey Club Español, organisme que porta els seus jutges i comissaris perquè facin els controls oportuns i els resultats siguin oficials. Tot i això, sense el suport altruista i invisible d'aquests deu aficionats, seria impossible l'organització d'unes curses d'aquesta magnitud.

En Francesc Benach, president de la comissió hípica de Vila-seca, atén al TarragonaDigital.
El president de la comissió hípica de Vila-seca, Francesc Benach, atén al TarragonaDigital mentre revisa l'estat de l'hipòdrom. | Àngel Ullate

Les curses de cavalls i Vila-seca, un lligam centenari

Fa deu anys, la Generalitat va catalogar el Cós de Sant Antoni com a Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional. Aquest reconeixement dins del patrimoni festiu català posava de relleu la importància d'unes curses de cavalls que se celebren a la vila com a mínim des de finals del segle XIX. En els seus orígens, les curses consistien a anar i tornar des del poble fins a les Quatre Carreteres. Qui prenia part eren els mateixos vila-secans que participaven amb els cavalls amb què treballaven la terra. Els premis consistien en xais, gallines o conills. 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Les curses es van professionalitzar fa uns 25 anys.  Cada gener, apleguen alguns dels millors cavalls i genets del circuit hípic estatal i reparteixen fins a 30.000 euros en premis. No en va, Vila-seca és, juntament amb Madrid, Sant Sebastià i Sevilla, l'únic hipòdrom de tot Espanya que pot acollir curses professionals de cavalls. Un motiu més que suficient perquè any rere any la Torre d'en Dolça atregui milers d'espectadors locals, però també aficionats experts que s'hi desplacen des d'arreu de l'Estat. 

Curses de cavalls a vila-seca per Sant Antoni 2019
Un instant de les curses del Cós de Sant Antoni de l'any passat. | Àngel Ullate

Al llarg dels anys, el Cós de Sant Antoni s'ha anat celebrant a diferents indrets del municipi fins a arribar a l'actual hipòdrom del parc de la Torre d'en Dolça. Molts recordaran que des dels anys 80 i fins al 2000, les curses se celebraven a tocar del Castell, aleshores dels Comtes Sicart. Abans, a més dels terrenys de la Formiga, l'antic camí de la Pineda, l'albereda de Folch, la Parada de l'Hort del Pep, el camí dels Emprius, o l'actual autovia de Vila-seca a Salou van ser l'escenari de les tradicionals curses de cavalls.

La comissió hípica de Vila-seca la conformen Francesc Benach, Jorge Ortega, Marta Amarelle, Jaume Pujals, Jordi Pujals, José Luis Rifaterra, Didier Claesen, Josep M. Butillé, Rafa Méndez i Rodrigo Márquez.  Aquest diumenge, cadascun d'ells tindrà un paper crucial perquè tot funcioni, bé donant suport als jutges del paddock, o bé amb el pesatge dels cavalls, amb la sortida, la gestió de les dades... Un matí intens, que viuen amb passió i que concentra en unes poques hores tota una feina de mesos.