Pla mitjà del cartell d'un hotel de Cambrils.

El sector turístic de la Costa Daurada ho descarta: «no surt a compte»

El programa del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 ha preparat un paquet amb 31.305 places a la demarcació

El sector turístic ha estat dels més afectats per les conseqüències de la pandèmia. Una activitat que ha anat a l'alça aquesta temporada de 2021, però encara lluny de les xifres del 2019.

Ara, ha començat la temporada turística del programa Imserso. Habitualment, una desena d'hotels de la Costa Daurada hi participen. Enguany, però, el sector ha decidit no obrir els recintes.

Així ho ha confirmat la Federació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), Xavier Guardià. Ha justificat la decisió per la congelació de preus del programa de turisme social.

En aquest sentit, Guardià ha remarcat que oferir allotjament, pensió complerta, animació i activitats per poc més de vint euros la nit no surt a compte als hotelers. Així, ha assegurat que de moment no s'ha signat cap acord per participar en el programa que es reactiva el pròxim 14 de desembre.

Per la seva part, des del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 s'ha preparat un paquet turístic amb 31.305 places a Tarragona i l'Ebre.

Dura crítica a la congelació de preus dels paquets turístics

El programa de l'Imserso 2020 es va suspendre a causa de la pandèmia. A finals d'aquest any, s'engegarà una nova promoció de viatges destinats a la tercera edat. El Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, per tot plegat, destinarà un total de 280 milions d'euros de pressupost.

En el cas de Tarragona i l'Ebre, les places turístiques que s'ofereixen s'eleven a 31.305, que es divideixen en 29.559 a les zones de costa i 1.746 a les zones d'interior. Entre altres propostes, s'hi troben circuits culturals a Tarragona ciutat, Reus, el Delta de l'Ebre o La Ràpita.

Ara bé, des del sector turístic han criticat durament la congelació dels preus dels paquets turístics que s'ofereixen. El portaveu de la FEHT, Xavier Guardià, ha considerat que «no és lògic» que els hotelers hagin de pagar el cost d'un programa de turisme social per «fer quedar bé» al govern espanyol.

Guardià ha assenyalat que en el primer dels paquets turístics, comprès entre desembre i febrer, cap hotel de la Costa Daurada obrirà. Tot i això, no ha tancat la porta a participar-hi en el segon paquet —a partir del mes de març—. Es tracta d'un escenari en què els hotelers no tenen gaire esperança, tal com ha lamentat Guardià.

Des de la FEHT han manifestat que fins al moment, l'Imserso permetia mantenir obert els hotels i assegurar les plantilles que hi treballen. A la vegada, els equipaments podien aprofitar que estaven oberts per omplir en dates concretes com ara festius i ponts o bé celebrar altres accions —com ara estades esportives— i treure rèdit d'aquestes activitats.

En canvi, amb les actuals condicions contractuals, els hotelers no veuen cap al·licient per seguir oberts durant la temporada baixa i temen que si obrissin, perdrien diners.