Diversos cossos d'emergències de Catalunya.

Gran desplegament dels serveis d'emergències al Port de Cambrils: què ha passat?

La imatge d'una cinquantena d'efectius d'emergències al port cambrilenc ha inquietat les persones que eren allí

Si aquest matí heu passat pel port de Cambrils segur que us ha cridat l'atenció la imatge de molts efectius de policia, ambulàncies, bombers i integrants de Protecció Civil a la zona. Els vianants que han vist l'escena s'han inquietat, i és que fins a una cinquantena de treballadors dels cossos d'emergències de la Generalitat i una vuitantena de voluntaris de la Creu Roja s'han concentrat en aquest punt, però tot era un simulacre.

La Capitania Marítima en coordinació amb Protecció Civil de la Generalitat havia organitzat un simulacre d'incendi al port de Cambrils. L'exercici consistia en l'incendi d'una embarcació turística en aigües interiors del port, i tots els cossos d'emergències s'havien de coordinar per evacuar i traslladar el passatge fins al port i després atendre els ferits.

Posar a prova el pla d'autoprotecció

Aquests simulacres són necessaris per posar a provar els plans d'autoprotecció (PAU) vigents. En aquest cas, el simulacre del PAU del port de Cambrils avaluava la coordinació entre els mitjans marítims i terrestres i també comprovava l'efectivitat del conveni de coordinació entre Sasemar i Bombers de la Generalitat.

Els bombers han mobilitzat per aquest simulacre una vintena d'efectius entre embarcacions i dotacions terrestres dels bombers, la Unitat de Comandament Mitjana (UCM) per coordinar la intervenció, els GRAE i el GROS. El simulacre també ha inclòs el salvament de persones a l'aigua, pel què també hi han intervingut els equips d'emergència de Salvament Marítim, embarcacions dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la Creu Roja.

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) també ha estat present al simulacre per socórrer els possibles ferits en aquest incendi fictici, i els cossos policials també han realitzat funcions de coordinació dels agents, activació de protocols i tasques de seguretat ciutadana.

En definitiva, un desplegament de mitjans molt espectacular que ha cridat l'atenció a tots els presents. El més important, però, era que la coordinació fos efectiva per si mai s'ha d'aplicar a la realitat, un objectiu assolit gràcies a l'esforç de tots els cossos participants.