Un grup d'unionistes intenta boicotejar la manifestació de l'ANC a Salou

Contraris a l'independentisme s'han col·locat a la capçalera de la marxa amb banderes espanyoles i de Tabàrnia

El passeig de Jaume I de Salou acull la tarda d'aquest dissabte una manifestació convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). La mobilització ja es preveia polèmica, ja que el mateix alcalde, Pere Granados, s’havia mostrat públicament en contra de celebrar-la en aquesta ubicació. L’entitat ha organitzat una «Passejada per la República», a les set de la tarda, amb sortida al passeig de Jaume I amb confluència amb el moll.

Des d'una estona abans de l'hora convocada, unes 500 de persones ja s'han concentrat al lloc de sortida  per manifestar-se a faovr de la República i per reclamar l'alliberament dels «presos polítics», però no ha sigut l'únic col·lectiu, ja que un grup d'un centenar de persones amb banderes espanyoles i de Tabàrnia s'han concentrat al mateix lloc. 

Diverses persones contràries a l'independentisme també s'han concentrat al passeig de Jaume I.
Diverses persones contràries a l'independentisme també s'han concentrat al passeig de Jaume I. | Fabian Azul

 

De moment no s'han viscut episodis violents, i  la tensió es limita a una lluita de càntics independentistes i unionistes. Mentre que els ciutadans convocats per l'ANC canten «Llibertat, presos polítics» i onegen senyeres i banderes estelades, un altre grup de persones fa onejar banderes espanyoles i de Tabàrnia i toquen xiulets. Per evitar que la tensió escali massa, entre els dos grups de manifestants hi ha un cordó policial amb diversos agents dels Mossos d'Esquadra. 

Al punt de les set ha començat la marxa de l'Assemblea, encapçalada per una pancarta on es pot llegir «Welcome to the Catalan Republic». Ara bé, davant de la capçalera de la manifestació s'hi han col·locat els manifestants contraris a l'independentisme  que han fet onejar les banderes espanyoles i canten diverses consignes a favor de la unitat d'Espanya com ara «Yo soy español» i «Cataluña es de todos». 

La manifestació de l'ANC ja arrossegava polèmica

L’alcalde salouenc no estava d’acord en l’emplaçament de la caminada, ja que un acord municipal de l’any 2017 estableix que les zones turístiques de Salou han de «quedar exemptes de qualsevol manifestació política», fins i tot de la propaganda durant les campanyes electorals. Ara bé, l’òrgan encarregat d’autoritzar la manifestació ha sigut la Direcció General d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

Granados ja va deixar clar que no es prohibiria la manifestació, ja que «és un dret fonamental recollit a la Constitució Espanyola», però sí que s’hauria pogut reubicar en un altre espai del municipi. L’alcalde de Salou va lamentar que l’autorització de la Generalitat no respectés l’autonomia municipal ni l’informe que la Policia Local va emetre desaconsellant la marxa al llarg del passeig de Jaume I.