Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Salou vol deixar de ser un «desert» durant l'hivern

L'estratègia turística del municipi passa, d'entrada, per reforçar les temporades mitjanes

El passeig marítim de Salou, desert durant una tarda qualsevol d'hivern.
El passeig marítim de Salou, desert durant una tarda qualsevol d'hivern. | Àngel Ullate

Salou, 21 de desembre. El dia del solstici d'hivern, la capital de la Costa Daurada representa a la perfecció l'antítesi de tot allò que, precisament, li dona la capitalitat turística a casa nostra. El passeig de Jaume I és completament buit, a les nits les zones d'oci i discoteques estan desertes i, els divendres i dissabtes, més buides; i les platges són patrimoni exclusiu d'alguns salouencs que aprofiten la preuada calma per relaxar-se.

Salou, de 87.000 habitants a l'estiu a 26.000 la resta de l'any

A Salou, l'estiu és molt intens. Els seus 26.000 habitants es tripliquen amb escreix i, segons les darreres dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, la seva població se situa, aproximadament, en els 87.000 habitants. Només Santa Susanna, al Maresme, i Pals, al Baix Empordà, multipliquen més la seva població. En tot l'any, es calcula que vora dos milions de persones visiten Salou.

Els mesos de juny a setembre, i especialment el juliol i l'agost, Salou ratlla la plena ocupació, però la seva oferta de sol i platja provoca l'estacionalització del turisme: la resta de l'any, la capital de la Costa Daurada té dificultats per atraure visitants. El problema no és nou, ni és exclusiu de Salou, però és cert que el 'boom' que aquesta vila fa a l'estiu magnifica l'escassedat turística hivernal.

La platja de Salou a les cinc de la tarda d'un dia de desembre —res a veure amb una imatge presa a la mateixa hora, però a l'estiu.
La platja de Salou a les cinc de la tarda d'un dia de desembre —res a veure amb una imatge presa a la mateixa hora, però a l'estiu. | Àngel Ullate

Salou vol combatre el «desert turístic» dels mesos d'hivern

A Salou són conscients de l'estacionalització turística que pateixen i volen combatre-la. A tall d'exemple: si a l'estiu disposen de 51 hotels —exclusivament hotels, a banda d'apartaments i altres menes d'establiments—, durant l'hivern en romanen oberts només quatre o cinc a causa de la baixa demanda que es produeix. A la capital de la Costa Daurada, però, volen revertir a mitjà termini aquesta situació.

«Fa anys que treballem, de la mà amb el sector privat, per pal·liar el brutal descens turístic que patim  en els mesos de temporada baixa», explica en declaracions a TarragonaDigital.com Juan Carlos Capilla, el gerent del Patronat Municipal de Turisme de Salou. El 2017, des de l'ens es va dur a terme una diagnosi de la situació turística a la capital de la Costa Daurada, un estudi turístic de la vila de la mà de la Facultat de Turisme de la URV. 

Les zones d'oci de Salou també tanquen en aquest tram de la temporada, molt baix pel que fa al turisme.
Les zones d'oci de Salou també tanquen en aquest tram de la temporada, molt baix pel que fa al turisme. | Àngel Ullate

Salou, amb l'objectiu de potenciar les temporades mitjanes

Les primeres conclusions van ser molt clares: cal treballar per revertir l'estacionalització, però cal fer-ho en una doble fase, segons relata Capilla. «Tenim un primer repte: optimitzar i potenciar les temporades mitjanes, és a dir, març-maig i octubre-novembre», explica el gerent del patronat turístic salouenc.

«A mitjà termini, si aconseguim això, la conseqüència natural serà, també, que les temporades baixes vagin a l'alça», argumenta, per concloure que «el nostre objectiu final és esdevenir un destí turístic de 365 dies».

El pic més sever de la temporada baixa a Salou arrenca ara, coincidint amb les festes de Nadal, i s'allarga fins a finals de febrer. «Els viatges organitzats per la IMSERSO, que arrenquen els darrers dies de febrer i s'allarguen fins al maig, ens ajuden a revitalitzar aquesta temporada mitjana de primavera», explica Juan Carlos Capilla.

Així doncs, aquesta mena de viatges de la tercera edat és essencial per al sector turístic de Salou i «agrada també molt als comerciants», que agraeixen setmanes de moviment als seus negocis sense la saturació que hi ha a l'estiu. «Es tracta d'un públic tranquil, molt agraït a la zona i clau durant la primavera», detalla el gerent del Patronat Municipal de Turisme.

El carrer de Carles Buïgas de Salou, una de les artèries comercials de la vila a l'estiu, buida una tarda de desembre.
El carrer de Carles Buïgas de Salou, una de les artèries comercials de la vila a l'estiu, buida una tarda de desembre. | Àngel Ullate

L'aposta pel turisme esportiu, un possible ajut per a les temporades mitjanes

Així doncs,  l'aposta recent que Salou està desenvolupant pel turisme esportiu s'adiu a la perfecció amb la voluntat de fer créixer turísticament les temporades mitjanes. «Creiem que l'oferta de sol i platja i la d'esport són complementàries, i que moltes persones que ens visiten per les nostres platges, també han incorporat a la seva vida diària la rutina de l'esport, com bona part de la societat actual», explica Juan Carlos Capilla.

Una primera acció, que ja s'aplicarà l'any 2019, és  l'avançament de la prova de triatló de la Challenge de Salou. Normalment, aquesta competició esportiva es feia a finals de maig, a tocar, doncs, de la temporada alta. L'any vinent, però, es farà al mes d'abril, coincidint amb la voluntat de desestacionalització.

Hores d'ara, els canvis semblen positius: hi consten més inscrits que no pas fa un any. En la mateixa línia, ja es preparen diverses activitats més, que es donaran a conèixer en els dos primers mesos de 2019 i de les quals, tot just ara, s'estan ultimant els detalls.

Exterioritzar el Cós Blanc: la gran aposta per combatre l'hivern

Tot i que el primer pas per assolir el creixement turístic de Salou d'octubre a maig passa per elevar les temporades mitjanes, també a partir de 2019 i encara més des de 2020 es vol donar un tomb a la festa del Cós Blanc. «És el nostre gran esdeveniment d'hivern i ens hem adonat fent estudis a les xarxes socials que és una de les cites de les que celebrem a Salou de les quals se cerca més informació», detalla Juan Carlos Capilla.

Aquest interès que genera el Cós Blanc de Salou fa que des del Patronat Municipal de Turisme se li vulgui donar, ja des de l'edició de 2019, un altre enfocament. «És cert que és en plena temporada baixa i que prioritzem accions en temporada mitjana, però com que hem detectat interès a la xarxa, el 2019 ja dotarem la festa d'una sèrie de contingut per fer-la més atractiva», detalla el gerent de Turisme de Salou. Juan Carlos Capilla assegura que «farem campanyes de comunicació per donar més projecció a l'esdeveniment, ja que fins ara les centràvem al territori més proper a la nostra vila».

D'aquesta forma, doncs, Salou busca convertir-se, en uns anys, en un referent turístic que perduri durant tot l'any i que, durant els mesos més durs de l'hivern, no presenti imatges com les que ara la defineixen. La capital de la Costa Daurada vol deixar enrere la buidor i superar el llarg desert hivernal.

L'hivern buida completament espais de Salou que a l'estiu es troben replets de persones, tant de la mateixa vila com, sobretot, turistes.
L'hivern buida completament espais de Salou que a l'estiu es troben replets de persones, tant de la mateixa vila com, sobretot, turistes. | Àngel Ullate