Imatge de dos Mossos d'Esquadra d'esquena

«Camí sense retorn», les últimes hores dels terroristes de Cambrils

Un repàs als últims moviments dels cinc terroristes de Cambrils la tarda del 17 d'agost | Noves i impactants imatges del sumari del cas: les armes, el ritual d'abans de l'atac i quan van ser abatuts

A les cinc de la tarda del 17 d'agost de 2017 la història de Barcelona va canviar. Una furgoneta blanca va entrar al tronc central de la Rambla de la capital de Catalunya emportant-se per davant la vida de més d'una desena de persones. Va ser en aquell precís moment que també es van iniciar les hores més dures per Cambrils. Però llavors ningú s'ho podia arribar a imaginar.

Younes Abouyaaqoub s'esfumava de Barcelona, se l'havia vist marxar per la Diagonal i conduïa un cotxe que va ser trobat a Sant Just Desvern amb el cos sense vida del vilafranquí Pau Pérez.  Les hores passaven, tot i que molt lentes, i a poc a poc s'anaven coneixent més detalls de l'atemptat de Barcelona. Un atac que en un primer moment semblava, pel tipus d'acció, d'un llop solitari: l'atropellament amb una furgoneta és l'atac que necessita menys col·laboració i preparació. Però  l'aparació d'una segona furgoneta a Vic, la detenció de Driss Oukabir a Ripoll, la de Mohamed Houli Chemlal a Alcanar i la roda de premsa del major Josep Lluís Trapero a última hora, al voltant de les onze de la nit d'aquell 17 d'agost, on va donar a conèixer la relació entre l'atac i el xalet d'Alcanar, van esvair dubtes.  Hi havia un grup organitzat —en part decapitat per l'explosió— però lliure i ningú sabia de quantes persones podia estar format.

El camí sense retorn dels terroristes va començar després de l'atac de Younes.  Tot s'havia precipitat. Moussa Oukabir, Said Aallaa, Omar Hychami, Mohamed Hychami i Al-Houssaine Abouyaaqoub havien estat col·laborant amb l'imam de Ripoll, amb Younes Abouyaaqoub, Driss Oukabir i Mohamed Houli Chemlal per preparar un gran atemptat a Barcelona i París el dia 20 d'agost però tot se n'havia anat en orris i es van veure atrapats, no hi havia marxa enrere per ells. Matar i morir.

Les últimes hores dels terroristes de Cambrils

El conductor de la furgoneta de la Rambla, Younes Abouyaaqoub, va ser vist per un testimoni el matí del 17 d'agost a Ripoll amb Mohamed Hychami, junt amb un tercer home, una persona d'uns 40 anys i de pèl canós que també se l'havia vist amb l'imam Abdelbaki Es Satty, el presumpte autor intel·lectual dels atemptats. Sabien què havia passat a Alcanar i sabien també que era qüestió d'hores que els Mossos d'Esquadra, que ja estaven desembrossant el xalet que havien convertit en un laboratori d'explosius, arribessin a ells. El cos de l'imam, documentació i imatges els acabarien relacionant amb Alcanar.

Els dos van marxar de la capital del Ripollès amb una furgoneta blanca igual que la que van fer servir per atemptar a Barcelona. Però al voltant de dos quarts de quatre Mohamed Hychami va ser vist sol a Cambrils, a l'AP-7, després de patir un accident amb una furgoneta Renault Kangoo. No es va fer res i va poder marxar. Hychami va entrar en una gasolinera, va comprar una ampolla d'aigua, se la va beure i va marxar.

Els terroristes de Cambrils comprant les armes blanques i la destral a Cambrils.
Els terroristes de Cambrils comprant les armes blanques i la destral a Cambrils. | TarragonaDigital

 

La investigació els hi perd la pista fins que són, un altre cop, gravats per càmeres de seguretat d'una gasolinera a les sis de la tarda. El germà del conductor de la Rambla, Al-Houssaine Abouyaaqoub, sol, entra en una gasolinera de l'AP-7, recarrega el mòbil i fent-lo servir, surt de l'establiment. Més tard, sobre tres quarts de nou del vespre, els terroristes tornen a la gasolinera del terme municipal de Cambrils i tornen a ser enregistrats. Compren tabac, fan bromes entre ells i marxen. Aquest cop es pot veure que són ja tres els terroristes que estan junts:  Moussa Oukabir, Omar Hychami i Al-Houssaine Abouyaaqoub. Amb l'Audi A3 que havien llogat i que els Mossos ja sabien que podia ser un dels vehicles amb els quals es movien els terroristes, marxen de la gasolinera. Encara no hi havia Mohamed Hychami, que havia hagut de marxar caminant després de l'accident a l'AP-7.

Compren armes blanques en una botiga de xinesos a Cambrils

A dos quarts de deu tornen a ser enregistrats. En aquesta ocasió ja hi apareix Mohamed Hychami i per primer cop es veuen imatges de Said Aallaa. Els cinc entren al magatzem Mercasa, al peu de l'N-340, hi compren quatre ganivets i una destral. També aprofiten per comprar cinta adhesiva, la que faran servir més tard per lligar-se al cos els cinturons explosius falsos. En el sumari de la investigació dels atemptats que s'ha conegut els darrers dies s'hi poden veure les imatges de les armes blanques que van comprar.

Una de les armes que els terroristes van comprar a Cambrils abans de l'atac.
Una de les armes que els terroristes van comprar a Cambrils abans de l'atac. | TarragonaDigital

 

Imatge d'un dels ganivets que portaven els terroristes a Cambrils.
Imatge d'un dels ganivets que portaven els terroristes a Cambrils. | TarragonaDigital

 

A les deu de la nit, unes tres hores abans de l'atemptat, els cinc terroristes entren de nou en una gasolinera i compren menjar. Es fan amb truita de patates i altres productes. És llavors quan van fins a Riudecanyes, en un antic restaurant ara deshabitat.TarragonaDigital va avançar en primícia aquesta visita dels terroristes a aquest municipi del Baix Camp.

Si bé la compra de ganivets a Cambrils demostra que els terroristes van improvisar l'atac, quan ho van tenir tot a punt van decidir buscar un lloc abandonat on fer l'últim sopar i acabar de dissenyar l'atac. Tot Catalunya estava sota la vigilància dels Mossos, els punts calents que podien convertir-se en objectius terroristes es van reforçar amb vigilància policial quan es va activar el dispositiu Cronos i el terror, en saber que hi havia terroristes lliures, que s'havia apoderat dels catalans els va fer resguardar-se en una masia abandonada per no ser detectats.  Els seus noms i les seves fotografies ja eren a totes les comissaries de Catalunya i els mitjans de comunicació ja les havien començat a fer públiques.

Canalla de Riudecanyes es va discutir amb els terroristes

Un grup de joves de Riudecanyes va veure els terroristes quan prenien la fresca jugant pel poble, tal com va saber TarragonaDigital. En aquell moment no hi van donar més importància. Qui podia pensar que aquells joves podien tenir res a veure amb els atemptats que havien passat a Barcelona feia poques hores? Ningú. S'hi van discutir, quatre insults. No va anar a més. Més tard, quan les fotos dels terroristes es van fer públiques i després de saber l'atac de Cambrils, els joves van explicar als seus pares que s'havien enfrontat amb els terroristes. Ells ho van explicar als Mossos i la policia va poder arribar fins a la construcció, a pocs metres del pantà. Agents de la lluita antiterrorista van pentinar el lloc buscant fins al darrer detall de les coses s'havien pogut deixar els terroristes.

«Camí sense retorn» dels terroristes

Des de quarts d'onze fins a gairebé quarts d'una de la matinada els cinc terroristes van estar en aquest restaurant abandonat. De les investigacions que van fer els Mossos d'Esquadra al lloc dels fets i dels informes que van redactar els agents de la Comissaria General d'Informació i que s'han conegut ara, amb l'aixecament del secret de sumari ordenat pel jutge que porta la investigació des de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, s'han conegut molts detalls de què van fer durant aquelles hores.

Imatge del beure que es va trobar a l'antic restaurant de Riudecanyes, on van ser els terroristes.
Imatge del beure que es va trobar a l'antic restaurant de Riudecanyes, on van ser els terroristes. | TarragonaDigital

 

Els cinc terroristes van sopar i van beure cervesa i vodka. Tot i que el lloc estava ple de runa i de brutícia, els Mossos van poder destriar moltes de les coses que hi havia al descampat del davant del restaurant. Els investigadors van poder confirmar que els terroristes van menjar i van beure allà, fent el darrer sopar, abans de baixar a Cambrils on tenien intenció de sembrar el caos. Tot i ser musulmans, els terroristes es van beure gairebé una ampolla de vodka, diverses llaunes de cervesa i de begudes energètiques. El sumari de cas inclou imatges de les ampolles i les llaunes que els agents van trobar durant la inspecció ocular que es va fer el 19 d'agost, després de ser alertats pels veïns de Riudecanyes.

Imatge del sumari del cas: una llauna de cervesa consumida pels terroristes a Riudecanyes.
Imatge del sumari del cas: una llauna de cervesa consumida pels terroristes a Riudecanyes. | TarragonaDigital

 

El passaport de Younes a Riudecanyes

Al lloc dels fets també s'hi van trobar restes dels passaports del terrorista de la Rambla, Younes Abouyaaqoub, i de Mohamed Hichamy, de qui també s'hi va trobar el carnet de conduir. En el sumari es pot veure com els agents dels Mossos d'Esquadra van poder-se fer amb els documents d'identitat dels terroristes, un fet que va agilitzar la identificació del carnisser de la Rambla, que encara no s'havia pogut detenir.

Imatge dels passaports i el carnet de conduir d'un dels terroristes de Cambrils, a Riudecanyes.
Imatge dels passaports i el carnet de conduir d'un dels terroristes de Cambrils, a Riudecanyes. | TarragonaDigital

 

Els Mossos van trobar el dia 19 el passaport d'ell a Riudecanyes i va ser el dia 21, a la una del migdia, que públicament van demanar col·laboració ciutadana per trobar-lo. Cal recordar que d'ençà que s'havia escapat de Barcelona, no se l'havia tornat a veure. Younes Abouyaaqoub no va ser a Riudecanyes; el passaport el va portar Mohamed Hychami que al matí va estar amb ell i que sabia com acabaria la tarda. No va ser fins al dia 21 d'agost que els Mossos no van trobar el terrorista i el van abatre en un incident a Subirats, a l'Alt Penedès.

Un ritual de comiat amb cintes vermelles

A més dels documents d'identitat, i segons consta en els informes dels Mossos d'Esquadra de la inspecció ocular que van fer aquell dia al restaurant de Riudecanyes, també s'hi van trobar documents mèdics, els documents de lloguer del cotxe Audi A3 i els tiquets de compra del menjar i de les armes blanques que els terroristes volien fer servir per atacar a Cambrils.  Pels investigadors es creu que la foguera que van fer es va emmarcar en un ritual religiós musulmà encarat al comiat i que porta el nom de «camí sense retorn». Els terroristes ho van fer sobre una catifa que van posar a terra i on es creu que van pregar-hi. El ritual també va comptar amb l'elaboració d'unes cintes vermelles que els terroristes es van posar al cap i al coll per fer l'atac.

Imatges de retalls de roba, les cintes vermelles, trobades a Riudecanyes.
Imatges de retalls de roba, les cintes vermelles, trobades a Riudecanyes. | TarragonaDigital
Imatge de la catifa que els Mossos van trobar a l'antic resturant de Riudecanyes.
Imatge de la catifa que els Mossos van trobar a l'antic resturant de Riudecanyes. | TarragonaDigital

Els Mossos d'Esquadra van recuperar del restaurant de Riudecanyes cintes vermelles que en els seus informes, i segons recull el sumari del cas, els investigadors relacionen amb Abu Dujana, un personatge de la religió musulmana que molts cops es vincula a la persona que protegia el profeta Mahoma.  Han estat molts els terroristes gihadistes que els darrers anys han actuat o reivindicat atacs sota el sobrenom d'Abu Dujana.  Aquest personatge se l'ha representat sempre amb un mocador vermell i és per això que molts terroristes han actuat amb un mocador d'aquest color. Els terroristes que van cometre l'atemptat de París de l'any 2015 portaven mocadors vermells i els terroristes de l'11-S a Nova York, quan van segrestar els avions, també portaven aquests mocadors.

Captura d'un moment de la pel·lícula Flight 93, que els Mossos adjunten a l'informe enviat al jutge.
Captura d'un moment de la pel·lícula Flight 93, que els Mossos adjunten a l'informe enviat al jutge. | TarragonaDigital

 

Pels Mossos això demostra que els membres de la cèdula de Ripoll tenien un coneixement ampli de la religió musulmana i d'aspectes vinculats a la Guerra Santa.  En els informes que s'han conegut quan s'ha fet l'aixecament del secret de sumari,  els investigadors apunten directament a Es Satty com l'home que va transferir aquest coneixement als joves terroristes. En els mateixos informes, els Mossos, per explicar la relació amb les cintes vermelles, incorporen un fotograma de la pel·lícula Flight 93 on es representa els terroristes amb aquestes cintes. Alguns dels familiars de les víctimes que van poder parlar amb ells abans de l'impacte de l'avió contra les Torres Bessones van explicar que els terroristes portaven aquestes peces de roba i agents de l'FBI en van trobar restes als avions sinistrats.

De Riudecanyes a Cambrils, l'últim viatge dels terroristes

Sobre la una de la matinada els terroristes van iniciar el darrer viatge. Els quatre van pujar a l'Audi A3 que havien llogat i van fer els gairebé 15 quilòmetres que separen els dos municipis del Baix Camp.  Els terroristes van passar per Montbrió del Camp i van arribar a la vila marinera quan faltaven pocs minuts per la una de la nit. Els testimonis expliquen que el cotxe va arribar a gran velocitat per la rambla de Jaume I fins a la plaça on es van trobar amb una patrulla dels Mossos. La seva intenció era seguir amb el cotxe fins al passeig Marítim, atropellar persones tal com havia fet Younes Abouyaaqoub hores abans a Barcelona i després seguir ferint a gent amb els ganivets i la destral fins que fossin abatuts.  Portaven adossats al cos falsos cinturons explosius per tal de ser un blanc pels Mossos.  El seu objectiu era matar turistes i vianants i acabar morint.

En arribar a la rotonda no van veure que hi havia un cotxe patrulla dels Mossos d'Esquadra. Des de l'activació del dispositiu Cronos, una hora i mitja després de l'atemptat de Barcelona, les comissaries dels Mossos d'arreu del país van desplegar agents als punts crítics i possibles objectius terroristes. Quan els terroristes van veure el cotxe patrulla, van accelerar i van atropellar una policia, que va quedar ferida. Des de terra ell va disparar amb la seva arma reglamentària contra el cotxe. El seu company, que estava al punt de control amb arma llarga, també va disparar contra l'Audi A3. El conductor intentant evitar els trets del mosso va perdre el control del cotxe i el va bolcar. Va ser llavors quan van sortir del cotxe, just davant del Nàutic de Cambrils.

L'agent no s'ho va pensar dos cops i va disparar contra els terroristes per abatre'ls. Van caure quatre dels cinc terroristes. El cotxe va intentar anar direcció Sud però el cinquè terrorista, que no va poder ser neutralitzat per l'agent dels Mossos, va iniciar una carrera pel mateix passeig però cap al Nord.

Un dels terroristes, abatut davant del Nàutic de Cambrils.
Un dels terroristes, abatut davant del Nàutic de Cambrils. | TarragonaDigital

 

Un dels terroristes de Cambrils, amb un dels mocadors vermells al coll, a terra mort.
Un dels terroristes de Cambrils, amb un dels mocadors vermells al coll, a terra mort. | TarragonaDigital

 

Dos dels terroristes abatuts pels Mossos, davant del Nàutic de Cambrils.
Dos dels terroristes abatuts pels Mossos, davant del Nàutic de Cambrils. | TarragonaDigital

 

En la seva fugida va poder ferir una dona que va acabar morint al cap de poques hores a l'hospital. A 500 metres d'on van ser abatuts els altres terroristes, una patrulla de paisà dels Mossos d'Esquadra, alertats per la mossa que va quedar ferida, que des de terra va poder avisar per emissora que s'havia produït un nou atac terrorista, es van desplaçar fins al lloc dels fets. Arribant, van poder localitzar el terrorista corrent.

Onze trets per acabar amb l'últim terrorista

Anava armat i s'acostava a una zona on hi havia turistes en una terrassa. L'home va cridar que portava una bomba i va ensenyar als agents el cinturó d'explosius. Els Mossos de paisà de la comissaria de Cambrils van obrir foc contra el terrorista. El van ferir i es va tirar a terra, però es va tornar a aixecar. Els agents li cridaven que s'estirés a terra però ell es movia de manera erràtica d'un costat a l'altre, però seguia dient que faria explotar-se. Va saltar la tanca del carrer i va voler creuar, dirigint-se als policies i també als turistes que hi havia a l'altre costat del carrer. Els agents van tornar a obrir foc contra ell i va acabar caient a terra. En total es van disparar onze trets, que van ressonar en un municipi que havia emmudit de cop, però van servir per acabar amb els terroristes de Cambrils.

Cinc terroristes a terra

Moussa Oukabir, Said Aallaa, Omar Hychami, Mohamed Hychami i Al-Houssaine Abouyaaqoub, els terroristes de Ripoll, estaven estirats a terra, morts, abatuts, neutralitzats.  En aquell moment, però, els Mossos d'Esquadra encara no sabien si hi havia més terroristes o no. Si n'arribarien més o si abans d'arribar a la zona on van ser abatuts havien descarregat altres membres de la cèdula que s'activarien més tard. O si el conductor de la Rambla era un dels abatuts al passeig Marítim o no.

Es van confinar als turistes als bars i locals dels dos trams del barri marítim i a poc a poc es van anar traient, després d'identificar-los, quan es va poder assegurar la zona. En poca estona comandaments de les comissaries de Cambrils, Reus i Tarragona es van presentar al lloc dels fets, el punt zero. També es van desplegar unitats especials del cos, com la Brigada Mòbil i el Grup Especial d'Intervenció (GEI) per poder afrontar possibles rèpliques d'atacs, com també els agents activats en l'operatiu Cronos. L'activació d'aquest operatiu, pensat i dissenyat per posar-se en marxa després d'un atemptat terrorista a Catalunya, va evitar una desgràcia major. El Port de Cambrils, com altres punts de la ciutat, van reforçar la seva vigilància des de l'activació del Cronos. Agents amb arma llarga i armilles antibales tenien previst passar-hi tota la nit i matinada, fins a desactivar la cèdula terrorista que estava sense control i sense detenir.

Imatge d'un desl explosius falsos, inclosos en el sumari del cas, després de ser inspeccionats pel TEDAX.
Imatge d'un desl explosius falsos, inclosos en el sumari del cas, després de ser inspeccionats pel TEDAX. | TarragonaDigital

 

Les hores, de manera frenètica, anaven passant al passeig Marítim de Cambrils. Amb la zona assegurada i els turistes evacuats, els artificiers dels Mossos van poder confirmar que els cinturons explosius que portaven els cinc terroristes abatuts eren falsos.  Els TEDAX, els especialistes en la desactivació d'explosius, van fer detonacions controlades per confirmar que els cinturons eren simulats. Els agents de la policia científica van ser els encarregats de ressenyar tota l'escena del punt zero i la comitiva judicial va anar autoritzant, al llarg de la nit, l'aixecament dels cadàvers dels terroristes neutralitzats. La nit i la matinada més llarga dels darrers anys a Cambrils es va acabar, ja de dia, a les 9 del matí, quan una grua es va emportar l'Audi A3 dels terroristes i es va poder reobrir la circulació.

Cotxe bolcat després de l'atemptat a Cambrils.
Cotxe bolcat després de l'atemptat a Cambrils. | TarragonaDigital