El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura

Vila-seca inaugura el Celler, un nou espai multifuncional, cultural i museístic

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet la inauguració oficial d'aquest espai

Vila-seca ha inaugurat el Celler, d'estil noucentista, considerat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Un edifici de gran importància al municipi que es trobava en complet desús de les seves funcions inicials i, des de l'any 2014, és propietat municipal.

Des de llavors, l'Ajuntament de Vila-seca ha tingut el propòsit de restaurar i rehabilitar l'edifici amb l'objectiu d'incrementar la competitivitat turística catalana i contribuir a la diversificació de l'oferta i desestacionalització de la demanda a través d'un projecte innovador, la museïtzació del Celler.

Visita al museu del Celler de Vila-seca durant la Inauguració
El president Pere Aragonés inaugura el Celler de Vila-seca | Aj. Vila-seca

La inauguració d'aquest històric edifici del municipi ha anat a càrrec del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Acompanyat de l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, i altres autoritats del Camp de Tarragona, han visitat les instal·lacions del Celler.

Després de la descoberta de la placa inaugural, s'han visitat diversos espais museístics del Celler i s'ha donat el tret de sortida a l'acte inaugural, de la mà del vila-secà, Xavier Graset.

Durant els parlaments, Pere Segura ha recordat que el patrimoni històric és fonamental per generar identitat, prestigi i fomentar la cultura d'un poble, recordant que van ser 150 famílies de pagesos les que van ajudar a construir aquest projecte monumental que avui, després de la seva completa rehabilitació, s’inaugura. «Avui el nou Celler de Vila-seca és una realitat».

El president de la Generalitat ha agraït i ha posat en valor l'esforç de l'Ajuntament en conservar espais històrics com el del Celler,  «un espai, en aquest cas, que és fruit del cooperativisme, de sumar esforços i d’anar units. Aquests són missatges essencials també avui en dia per a superar dificultats i fer que els projectes esdevinguin realitat i ofereixin oportunitats per a tothom».

Inauguració del Celler de Vila-seca
Vila-seca inaugura el Celler | Aj. Vila-seca

La museïtzació del Celler

El Celler de Vila-seca és un edifici bastit entre els anys 1919 i 1920, i el seu autor n’és l’arquitecte Pere Domènech i Roura, fill de l’il·lustre arquitecte modernista Lluís Domènech i Muntaner. El promotor de la construcció del Celler en fou el Sindicat Agrícola de Vila-seca, fundat l’any 1917. 

Es tracta d’un edifici de grans proporcions, de planta rectangular, amb tres naus i dues laterals de menors dimensions. Les seves dimensions generals són de 25 metres d’amplada i 44 metres de profunditat. S’emplaça a la confluència del carrer del Castell amb el carrer dels Castillejos, a tocar de l’edifici del Castell de Vila-seca.

Aquest antic Celler Noucentista ha estat restaurat i rehabilitat per tal de convertir-se en un edifici multifuncional, cultural i museístic. Després de 20 mesos de treballs, l’obra final posa en valor sobretot l’espai arquitectònic de la nau principal i obre la façana posterior a un entorn enjardinat a través d’una caixa escènica vidriada, que connecta amb el Castell de Vila-seca.

L’equipament cultural consta d’un espai escènic amb capacitat per a 517 espectadors asseguts i prop d’un miler dempeus, un espai annex auxiliar per oficines, serveis i una caixa escènica fàcilment maniobrable. La superfície total del conjunt on s’ha actuat és de 3.150 m2 i el pressupost de tota l’actuació és de 8 milions d’euros.

El projecte global pretén crear un Parc Cultural entre els dos grans equipaments que disposa la zona de llevant: el Castell de Vila-seca, i el conjunt arquitectònic del Celler de Vila-seca, per tal de permetre diversos usos culturals.