Els fets van tenir lloc a l'avinguda de la Diputació de Cambrils

Presó provisional per als tres nois que van violar en grup una noia a Cambrils

Els fets haurien tingut lloc el matí del 24 de juny en un domicili d'aquesta localitat

Tres joves d'entre 20 i 26 anys, veïns de Cambrils i Salou, segueixen a la presó de Mas d'Enric de manera preventiva i sense fiança a l'espera que els arribi el judici per haver violat una noia a primera hora del matí del passat 24 de juny. Els fets van tenir lloc en un pis de l'avinguda de la Diputació de Cambrils, quan un grup de joves, entre els quals hi havia la víctima i els agressors, es van trobar per acabar de celebrar la revetlla de Sant Joan, segons informa el Diari de Tarragona.

Segons apunta la informació judicial, la noia es trobava en una habitació amb un dels agressors, amb el qual havia intimat prèviament, quan un segon jove va entrar, i després de tancar la porta i deixar-ho tot a les fosques, es va sumar al seu amic per començar a abusar de la noia. La víctima va entrar en estat de xoc, un fet que els agressors van aprofitar per intensificar l'abús, treure-li la roba i violar-la.

Una amiga la va treure de l'habitació

Al cap de poca estona, un tercer jove, amic dels agressors es va sumar a l'agressió sexual, i tot i que la víctima ja havia aconseguit reaccionar i s'havia negat rotundament a mantenir relacions sexuals amb cap dels acusats, aquests van seguir violant-la fins que se'n van cansar. El darrer agressor encara es va quedar una estona més amb la víctima, fins que va ser interromput per una amiga de la noia que la va treure de l'habitació.

Un cop rescatada, la víctima li va explicar plorant el que havia passat a la seva amiga i totes dues van marxar immediatament del pis; van posar una denúncia als Mossos d'Esquadra i una revisió mèdica va confirmar l'agressió sexual.

Tres dies després de l'agressió, el 27 de juny,  el jutge va decidir que els acusats ingressessin a la presó de manera preventiva, davant l'evidència del delicte del qual se'ls acusa i el possible risc de fuga; si bé la defensa ha mantingut en tot moment que no hi va haver cap delicte i que en tot moment els presumptes agressors van comptar amb el consentiment de la víctima.

Els fets van tenir lloc a l'avinguda de la Diputació de Cambrils
Els fets van tenir lloc a l'avinguda de la Diputació de Cambrils | cedida

 

El jutge dicta presó provisional sense fiança per als tres joves

Segons la interlocutòria judicial el jutge constata que «hi ha clars indicis» de violació i afegeix que la víctima es va sumir en «un estat de xoc per la situació de caràcter intimidatori» quan els dos agressors,  J.V. i J.F.P., van començar a penetrar-la sense el seu consentiment. Després va entrar el tercer presumpte agressor, F.A.M.C., per unir-se a la violació.

La víctima, «angoixada», va demanar als presumptes agressors que s’aturessin, dirigint-se especialment a l'home amb qui va mantenir relacions consentides en un primer moment, J.V.. Segons l'escrit , aquest li demana als altres dos que parin i marxa amb J.F.P. de l'habitació.

El tercer presumpte agressor va agafar a la víctima del braç i va impedir que marxés. L’amiga de la noia va entrar a l'habitació i va advertir que tots dos estaven despullats al llit. La víctima va demanar ajuda a la seva amiga, que va aconseguir que sortís del llit tot i l'oposició de l'agressor.

Declaració «seriosa, ferma i coherent» de la víctima

El jutge constata la víctima en el moment de la declaració ja estat «seriosa, ferma i coherent», amb una versió «unívoca i inequívoca». Per tant, queda acreditat que es va produir una relació sexual en grup i que després dels fets, la persona que ha denunciat es trobava «plorosa, abatuda i en estat de xoc», diu la interlocutòria. A més, l'informe forense i la documentació sanitària confirmen patologies compatibles amb els fets.

La declaració de l'amiga es converteix en una corroboració «perifèrica» del que ha explicat la noia denunciant i aquest fet permet inferir el caràcter involuntari de la trobada  sexual, segons aclareix el jutge. L’amiga de la víctima també explica que li va  demanar ajuda quan la va trobar despullada amb F.A.M.C. al llit, i que li va explicar el que havia passat plorosa i atemorida.

Pel que fa als tres acusats, asseguren que  les relacions van ser consentides, però el jutge aprecia «determinades contradiccions i incongruències injustificables», el que considera que «fa poc probable» que la relació sexual fos consentida per part de la víctima.

Existeix risc de fuga dels acusats

En relació als fets el jutge encarregat del cas considera que  hi ha risc que els acusats puguin fugir, ja que podrien arribar a complir 15 anys de presó. «Davant l'espasa de Dàmocles que tenen sobre ells, sostraure's de l'acció de la justícia sembla que sí que és una opció», apunta el jutge.

Remarca que el tercer presumpte agressor,  F.A.M.C. no és d'origen espanyol, té família a Colòmbia, i no ha pogut acreditar feina ni arrelament econòmic. Un dels altres acusats, J.F.P.S.  és també estranger  i només té una feina temporal on guanya 130 euros al mes. Pel que fa a J.V.S,  tot i ser nacional, tampoc té arrelament econòmic i per aquest motiu «fa factible presumir un risc de fuga».

Els tres joves van ser detinguts i el dia 27 de juny van ingressar a  presó per ordre del jutjat de guàrdia. Seguiran empresonats per ordre del jutjat d’instrucció número 3 de Reus.

L'Ajuntament de Cambrils manifesta el seu rebuig per la violació

L’Ajuntament de Cambrils manifesta el seu rebuig més absolut per la violació d’una dona al municipi durant la matinada del passat 24 de juny i es posa a disposició de la víctima a través dels serveis municipals implicats en aquests tipus de situacions. El consistori condemna totes les formes de violència masclista, encoratja a les víctimes a denunciar les agressions, fa una crida a tothom a trencar el silenci davant de qualsevol actitud masclista i se suma a totes les manifestacions de rebuig promogudes per la ciutadania. Segons informen fonts municipals, el consistori cambrilenc es compromet a seguir treballant en coordinació amb altres administracions per conscienciar a la ciutadania i erradicar aquesta xacra.

Justament, aquesta festa major de Sant Pere, els joves agents de salut, que han rebut formació durant tot el curs,  han estrenat el Punt Sexe Sentit per prevenir agressions sexistes en espais d’oci nocturn.

L’Ajuntament de Cambrils també disposa de la Xarxa d’Atenció a Víctima (XAV)  de la Policia Local i del Servei d’Atenció i Informació a les Dones (SIAD), que dona suport a les víctimes i les acompanya en coordinació amb altres serveis municipals. 

Des del consistori es recorda que, a més, des de l’àrea d’Igualtat s’elaboren plans, s’impulsen campanyes de sensibilització per la ciutadania i programes eductius per a les escoles i instituts.

També et pot interessar