La història de Cambrils explicada per un estudiant de Medicina del segle XVIII

Es pot descobrir l'origen i els culpables d'una malaltia que va assolar la població a finals del segle XVIII

Un estudiant de Medicina del segle XVIII explica, amb el suport d'un tècnic de l'actualitat, el Cambrils d'aquell moment. I és que la primera de les visites teatralitzades que s'ofereixen aquest estiu per conèixer la història del municipi va tenir lloc ahir a la tarda. Una malaltia estranya, similar a la pesta, assola la població cambrilenca —i també dels voltants—. La població emmalalteix i es produeix una gran mortalitat. Cal saber d'on surt aquesta malaltia i com es propaga per evitar les múltiples morts i qui en són els corresponsables. Sota aquest pretext, comença la visita «El Misteri de la Vila de Cambrils», que explicarà com es va resoldre la situació.

Partint d'aquest fet real, la visita fa un repàs al Cambrils de finals del segle XVIII i principis del XIX, tot passant per diversos punts representatius del que va passar en aquells dies. D'aquesta manera, la ruta, que dura aproximadament una hora, comença al Portal de la Muralla, passa per la Torre del Llimó, la Plaça de l'Església, la Plaça de la Vila i la Torre del Bou.

Un estudiant de Medicina del segle XVIII explica el Cambrils de l'època.
Un estudiant de Medicina del segle XVIII explica el Cambrils de l'època. | Oleguer Domènech.

 

Com explica Joan Velasco, cofundador de ANS Educació, l'empresa que ha dissenyat «El Misteri de la Vila de Cambrils», es tracta d'una ruta lleugera, preparada per a un públic turista i per a fer-la en família. D'aquesta manera es posa sobre la taula un element «golós», com és la malaltia, perquè els visitants s'interessin per la història del municipi. I a partir d'aquí esperen que les persones que han realitzat la visita segueixin investigant i puguin descobrir diversos racons del municipi.

La ruta busca picar la curiositat dels visitants.
La ruta busca picar la curiositat dels visitants. | Oleguer Domènech.

 

En la visita, que ahir va tenir més d'una desena d'assistents, es posarà en context la situació social, política i econòmica del Cambrils del segle XVIII i els costums dels seus habitants. D'aquesta manera s'explicarà la ubicació estratègica del municipi, proper al mar però suficientment allunyat com per evitar la pirateria —en aquell moment Cambrils no tocava a la costa—; per què es va passar d'una economia agrària a la pesca i el comerç de quins productes i amb quines zones va contribuir a l'expansió i al creixement del municipi.

També es podrà conèixer com es construïen els carrers, quins eren els costums higiènics personals dels cambrilencs i la higiene pública, què es feia a cada carrer i plaça i el canvi d'úsos de diversos edificis representatius. També es farà un repàs històric i polític, tenint en compte les guerres que van afectar als cambrilencs —com la de Successió— o fins i tot la relació del poble amb el poder.

La visita teatralitzada recorre els carrers del nucli antic de Cambrils.
La visita teatralitzada recorre els carrers del nucli antic de Cambrils. | Oleguer Domènech.

 

Si es vol conèixer de primera mà totes aquestes qüestions i, sobretot, d'on sortia la malaltia i com es va resoldre, «El Misteri de la Vila de Cambrils» s'ofereix cada dilluns —a les sis de la tarda en català i a les set en castellà— dels mesos de juliol i agost. Un trenet portarà els assistents al punt d'inici de la ruta. Aquests, però, una vegada acabada la visita, podran passejar pel nucli antic de Cambrils i gaudir dels seus carrers i places. I és que un dels objectius de la ruta per part del Patronat de Turisme i de l'Ajuntament és obrir aquesta zona del municipi als turistes.

Paral·lelament, els dimarts i els dijous de juliol i agost, també s'ofereix una altra visita teatralitzada. En aquest cas, però, es durà a terme a la zona del port. Aquesta altra ruta tindrà lloc a les vuit del vespre, els dimarts en català i els dijous en castellà. Per assistir a les visites teatralitzades, en tots els casos, cal inscriure's a l'Oficina de Turisme de Cambrils.

Potser t'interessa: Ruda, la planta medicinal que feien servir al segle XVIII i que encara s'utilitza avui dia

A la visita teatralitzada es va explicar els costums dels cambrilencs del segle XVIII.
A la visita teatralitzada es va explicar els costums dels cambrilencs del segle XVIII. | Oleguer Domènech.

 

La plaça de l'Església de Cambrils és una de les aturades de la visita teatralitzada.
La plaça de l'Església de Cambrils és una de les aturades de la visita teatralitzada. | Oleguer Domènech.

 

A la Plaça de la Vila de Cambrils es fa un repàs de la política del Cambrils del segle XVIII.
A la Plaça de la Vila de Cambrils es fa un repàs de la política del Cambrils del segle XVIII. | Oleguer Domènech.

 

ANS Educació ha dissenyat la visita teatralitzada de Cambrils.
ANS Educació ha dissenyat la visita teatralitzada de Cambrils. | Oleguer Domènech.