Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Monestir de Poblet.

La Sibil·la farà ressonar el seu cant al Monestir de Santa Maria de Poblet

La representació de la Sibil·la tracta d’un cant que versa sobre el judici final i del naixement de Jesús, posats en boca d'Eritrea

cant-sibila
Durant la nit de Nadal, moltes esglésies d'arreu dels Països Catalans acullen aquesta representació | Cedida

El Cant de la Sibil·la anunciarà el naixement del Messies a la basílica de Santa Maria de Poblet.  Ho farà en el marc d’una jornada dedicada al cant tradicional dels dies de Nadal i les cançons de la vida rural, el proper diumenge 29 de desembre a les 18.00 h. L’esdeveniment està organitzat pel Monestir de Poblet i el Museu de la Vida Rural amb la col·laboració de Tornaveus. També compta amb el suport del Museu de la Música de Barcelona i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

La representació de la Sibil·la tracta d’un cant que versa sobre el judici final i del naixement de Jesús, posats en boca de la sibil·la Eritrea. Forma part d’un dels mal anomenats “misteris medievals” que a l’Edat Mitjana i al Renaixement es cantaven i representaven a l’entorn de la litúrgia religiosa de la festa de Nadal a gairebé tots els monestirs, canòniques i catedrals del nostre país i a arreu dels països de llengües llatines.

En la proposta per al Monestir de Poblet  s’interpretarà una versió de la melodia i text de Manacor amb una meravellosa tornada polifònica procedent de la col·legiata de Gandia (s. XVI). En aquest sentit, Tornaveus ha buscat un model d’interpretació vocal allunyat de l’estilitzada interpretació monòdica del gregorià que procedeix de l’escola moderna de Solesmes i ha optat per modular les veus amb un estil més deutor de la tradició de cant popular de la zona mediterrània amb una veu timbrada i expansiva i amb uns gestos d’entonació melismàtica que no es limiten a la notació estricta.

Monestir de Poblet.
Diumenge 29 de desembre a la tarda el monestir de Poblet acollirà la representació | Júlia Giribets

Prohibit durant el Concili de Trento

El Cant de la Sibil·la es va prohibir durant el Concili de Trento que va vetar les manifestacions teatrals a l’interior dels temples. Malgrat tot, a Mallorca i a l’Alguer es van continuar representant.  El segle passat es va recuperar aquesta tradició a la basílica de Santa Maria del Mar, a Barcelona, o més recentment, el 2013, a la Catedral de Tarragona, a Reus, a la Seu d'Urgell o a Valls. Així doncs, aquest 2019 el Cant de la Sibil·la ressonarà al Monestir de Poblet.

Xerrada al Museu de la Vida Rural

A més de la posada en escena al monestir,  el Museu de la Vida Rural acollirà una xerrada durant el matí sobre la mateixa temàtica.  El grup de polifonia tradicional del Mediterrani, Tornaveus, encapçalat pel musicòleg i director del Museu de la Música, Jaume Ayats, serà l’encarregat de conduir la conferència a les 12.00 h. Durant el col·loqui es desgranaran les cançons de Nadal, plenes de sorpreses, de referències inesperades i d'absurds.

La conferència du per títol ‘El Cant de la Sibil·la i les nostres tonades nadalenques’. La xerrada explicarà el perquè d'algunes d'aquestes lletres i es fixarà en el caràcter desenfadat i de tabola del repertori de Nadal català, interpretant-ne alguns fragments. Al mateix temps, s’abordarà la tradició del Cant de la Sibil·la, d'on ve i com ha perviscut a Mallorca i a l'Alguer. Així com la recerca que ha fet el grup Tornaveus abans d’interpretar-lo al Monestir de Poblet.

museu-vida-rural
La jornada també ha estat organitzada pel Museu de la Vida Rural | Albert Oliva

Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

El novembre del 2010, la UNESCO va incloure el Cant de la Sibil·la de Mallorca dins catàleg del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Durant la missa de les matines de Nadal es representava La Processó dels Profetes, la darrera part de la qual és coneguda com el Cant de la Sibil·la. Aquesta darrera part es va fer molt popular per tot el Mediterrani occidental i, sobretot, als Països Catalans, de manera que es va començar a interpretar independentment de l’obra originària.

Amb el pretext d’un oracle que suposadament va fer la Sibil·la o endevina Eritrea a la Roma imperial, en el qual profetitzava el naixement de Jesucrist, es representava aquesta obra en la que  un nen o dona amb espasa simbolitza l’oracle innocent de la Sibil·la i anuncia el dia del judici final, amb tota mena de calamitats i la necessitat d’encomanar-se al Fill de Maria.

sibila-valls
Imatge del Cant de la Sibil·la de Valls | Cedida