Exposició CERAP Simbiosi.

Il·lustradors 'DO Tarragona' s'uneixen per exhibir el seu treball en una exposició a Riudoms

Una trentena de professionals tarragonins del món de la il·lustració treuen múscul amb la mostra 'Simbiosi' que es podrà visitar al Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar fins a finals de març

Vénen de tots els racons del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, són joves i alguns d'ells ja no tan joves, però tots ells tenen una cosa en comú: un enorme talent en el camp de la il·lustració. Es tracta dels trenta artistes que fins al 31 de març exposen una creació al Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) amb la primera exposició d'il·lustradors conjunta que es fa al territori. L'Alba Domingo, il·lustradora riudomenca, ha estat la impulsora d'aquesta mostra a través de la secció d'art del CERAP: «Aquí no tenim gaires oportunitats per visibilitzar la nostra feina i des de la posició en què estàvem i amb els mitjans que tenim gràcies al CERAP, vam fer els possibles perquè hi hagués un retorn cap a tota la gent que marxa fora a buscar oportunitats».

Així va néixer 'Simbiosi', la primera exposició que aglutina en un mateix espai una trentena d'obres d'il·lustradors d'alt nivell que són del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. La mostra gira entorn un mateix concepte, la simbiosi, sobre el qual cadascun dels participants ha creat una peça original per a l'ocasió. Es tracta d'una pràctica força habitual en exposicions col·lectives segons explica Domingo: «És molt curiós veure la quantitat d'il·lustracions diferents que surten d'una mateixa idea». Realment només fa falta donar un cop d'ull a la sala per veure que la creativitat no té límits i que la interpretació de cada artista, així com les tècniques utilitzades, permeten desplegar un ventall de qualitat i originalitat. De fet el concepte de 'simbiosi' no ha estat escollit a l'atzar, sinó que simbolitza l'esforç col·lectiu per assolir un benefici mutu, és a dir, el significat literal de la paraula.

Exposició CERAP Simbiosi.
Totes les obres parteixen del mateix concepte: la simbiosi. | L.S.

 

El gran talent sorgit de les escoles d'art de Tarragona

«La majoria dels il·lustradors d'aquesta exposició han estudiat a Tarragona i molts cops la gent va a buscar il·lustradors a Barcelona i es troben amb gent d'aquí» explica l'Alba Domingo, i és que la realitat és que el mite del talent de la capital catalana ha quedat soterrat des de fa molt temps. L'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona és pedrera de molts grans artistes que triomfen, alguns dels quals han pres part en aquesta mostra a Riudoms. De fet, reivindicar el talent de les nostres comarques és el gran objectiu de l'exposició que compta amb el patrocini de Vermuts Miró i la Cooperativa Agrícola de Riudoms.

Exposició CERAP Simbiosi.
Amb aquesta inciativa es vol reivindicar el talent de les nostres comarques. | L.S.

 

Hernan en H és un dels participants en aquesta exposició i explica a TarragonaDigital que després d'estudiar a Amposta va fer el salt a l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona i allí va veure «la magnitud de l'escola, coneixent gent que estava a la mateixa roda que jo: dibuixant i passant-s'ho bé». L'Alba Domingo també és exalumna de l'EADT de la qual assegura que «va ser la meva gran impulsora perquè em van donar les eines per començar a construir».

L'Octavi Torné, un altre dels il·lustradors de la mostra, també guarda un bon record del seu pas per l'EADT: «és molt potent perquè realment quan vaig sortir de l'escola ja vaig poder començar a treballar de manera professional, cosa que no m'imaginava, i vaig comprovar amb el temps que realment allí em van donar les eines que necessitava per fer-ho». Torné també destaca de l'escola tarragonina que «en un mateix espai hi ha més d'una disciplina com joieria, fotografia, dissenyadors gràfics,..., és bastant divertit perquè vas trobant altres maneres d'interpretar la imatge».

Exposició CERAP Simbiosi.
Durant la inauguració es va crear una peça entre tots els participants. | L.S.

 

L'edat d'or de la il·lustració

A la mostra al CERAP hi ha noms més i menys coneguts com Anduluplandu, Edu Polo o Ignasi Blanch —l'únic català (de Roquetes) que ha pintat al Mur de Berlín— però la majoria d'ells coincideixen amb la idea que la il·lustració ara es troba en un bon moment. «Està ara una mica en auge, jo ho he notat com a professional» admet l'Alba Domingo. Les xarxes socials també han ajudat que els artistes puguin veure impulsada la seva carrera, sempre lligada al talent: «molts treballem a distància i ja és un món on les coses funcionen així». «Hi ha mercat a Tarragona i, a més, avui en dia amb la tecnologia pots viure a la teva zona i treballar per gent de Barcelona o d'altres països» afegeix l'Octavi Torné.

Més espai per al talent local

Per sobre de tot, però, aquesta primera mostra col·lectiva a Riudoms vol obrir una escletxa i animar als artistes del territori a conjurar-se i mostrar les seves creacions a les nostres comarques. «Tot i que porto moltes exposicions, aquesta és la primera que faig amb gent del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre i la veritat és que em fa molta il·lusió» explica l'Hernán. En la mateixa línia es mostren els altres participants: «Normalment no tenim aquests espais i sempre anem molt per lliure. Poder trobar una excusa, produir una obra expressament per aquesta exposició i reunir-nos tots em sembla una molt bona iniciativa» afegeix l'Octavi.

Exposició CERAP Simbiosi.
L'exposició es pot veure al Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar. | L.S.

 

Fins al 31 de març la cita és obligada sembla. Una oportunitat única per veure el talent local en el món de la il·lustració amb una trentena de peces úniques al CERAP dels següents autors: Alba Domingo, Ana Serret, Anduluplandu, Armand, Arnau Casanoves, Berta Artigal, Clarisa Starling, Dawnoi Martí, Edu Polo, Eliot Borràs, Ferran Orta, Gerard Martin, Henry Knight, Hernan en H, Ignasi Blanch, Julio Aliau, Laia Ferraté, Laie Toldrà, Manuel Moranta, Namibia Coronado, Octavi Torné, Pep Serra, Sara Porras, Silvia Iglesias, Tamara Huete, Tati Ayala, Thais G. de Alberdi, Toni Térmens i Txomin Medrano.

També et pot interessar...