Un soca d'arbre

'Tornar al bosc': la història de la vida als boscos catalans

Les feines dels bosquerols, els productes, i la vida als boscos catalans es rememora en aquesta novetat editorial. Sortegem 2 llibres entre els nostres lectors!

Els catalans som, també, un poble de bosc. Encara que la nostra activitat econòmica s’hagi encarat al mar, a les ciutats i al comerç, els mapes i la natura són tossuts. Més d’un 60% de la superfície de Catalunya són boscos. És un percentatge insòlit en l’àmbit europeu, superior al de Suïssa o Eslovènia, països coneguts per la seva densitat forestal. I no només això, el bosc català avança. La vegetació silvestre ocupa terreny d’antic ús agrícola, cada any una mica més. La quantitat total de biomassa també augmenta. I de la mateixa manera que les feines agrícoles estan en retrocés també les activitats d’explotació forestal són cada dia més una cosa del passat. 

 

Tornar al bosc, un catàleg de supervivència forestal

El bosc envaeix el rerepaís i els arbres catalans, per exemple, podrien subministrar gairebé tota la fusta que es consumeix al país. Però no surt a compte. Tampoc tenim les plantes energètiques de biomassa que caldrien per aprofitar tota aquesta riquesa natural (potser tampoc convé als monopolis de l’energia. Potser per tot això, o perquè les coses del bosc ens encanten, mentre que ningú no prengui una determinació l’editorial empordanesa Sidillà ha tingut l’excel·lent criteri de publicar Tornar al bosc. Les feines dels bosquerols un treball deliciós a mig camí entre l’antropologia i l’etnopoètica que recull saviesa popular i entrevistes que Josep Cot i Antoni Gimeno han anat fent durant més de trenta anys d’anys per tot el país. I on el protagonisme tarragoní recau en els testimonis d’antics bosquerols del Baix Ebre i els Ports,  que dels caragols en diuen ‘musclos de bosc’. 

Imatge del llibre 'Tornar al bosc'.
Imatge del llibre 'Tornar al bosc'. | L.S.

 

Un llibre bellament editat i il·lustrat

El llibre, a més, està editat amb gust i unes belles il·lustracions de Judit Roma  que el fan encara més amè i el converteixen en un perfecte manual per a tornar al bosc i entendre tot l’entramat econòmic que havia representat, sobretot en temps de carestia. Una autèntica font de recursos per a la supervivència al bosc però també un catàleg d’oficis, d’arbres, de bèsties i de fruits de l’entorn forestal. Els autors, amb esperit positivista, classifiquen les activitats relacionades amb l’explotació del bosc en quatre categories: l’extracció directa de recursos com la llenya o el suro, els productes elaborats en el mateix bosc com el carbó o la pega, els que es comencen a elaborar a l bosc i s’acabaven de fabricar als tallers com els esclops o les forques i, finalment, la recol·lecció de bolets, fruits o herbes. 

Tot amanit per les facècies i els acudits de gent  que havia treballat (com a ocupació principal o per complementar l’economia domèstica) en feines forestals i que encara tenen un record viu de com eren les llargues i fredes jornades laborals a les piles carboneres, amb una gran exigència física que requeria el consum de més de dos litres de vi escalfat per persona i dia, per exemple. El llibre també funciona com un exhaustiu recull de tots els recursos naturals que ofereix el bosc i com extreure’n el màxim rendiment. O com amb el transcurs de la història totes aquestes activitats s’han perdut o transformat. Un manual indispensable per preparar-se en cas que una catàstrofe o una crisi qualsevol ens faci tornar, una vegada més, al bosc.

Guanyeu un exemplar del llibre 'Tornar al bosc'

Des de TarragonaDigital.com volem premiar els nostres lectors amb el sorteig de 2 exemplars del llibre 'Tornar al bosc'. Per participar al sorteig que el farem al nostre Instagram @TarragonaDigital a partir del dimecres 30 de gener només cal que seguiu els següents passos: 

— Feu-vos seguidors del nostre Instagram @TarragonaDigital.

— Buscar el post del sorteig,  fer un «M'agrada» i deixar un comentari etiquetant 3 amics!

— Per tenir més opcions, feu captura del post o de l'Stories del sorteig i pengeu-ho al vostre Stories mencionant @TarragonaDigital.

— Teniu temps per participar fins al dimecres 6 de febrer. Estigueu molt pendents dels vostres missatges directes, perquè si sou el guanyador/a us contactarem per aquesta via. Molta sort!

Tornar al bosc
La coberta del nou llibre d'Edicions Sidillà | Cedida