Assistents a la roda de premsa

L'Alt Camp fa festa

El 30 de gener de 2022, amb motiu de les Festes Decennals, Valls acollirà una mostra d'elements i rituals festius de la comarca

Per fi, Valls exercirà la seva capitalitat envers la comarca. En aquest sentit, fa pocs dies, les Festes Decennals 2021+1 van anunciar que el diumenge dia 30 de gener de 2022 es durà a terme la mostra «L'Alt Camp fa festa».

Es tracta d'una proposta ideada per la Comissió de Cultura Popular que aplegarà diferents rituals i elements festius de les localitats de l'Alt Camp al llarg d'una jornada. A través d'un format inèdit, descentralitzat i transversal, els espectadors podran descobrir les diferents maneres de celebrar i de viure la festa que tenen els municipis més propers.

Així, les Decennals de la Candela esdevindran l'aparador més singular de l'Arbre de Maig del Pla de Manlleu. També acolliran la desfilada dels Armats del Pla de Santa Maria, les cantades de caramelles d'Alió i Vila-rodona o les comitives del Pa Beneït de Rodonyà, Montferri i el Pont d'Armentera.

La mostra, però, és molt més que això. Durant tota la tarda també desfilaran nombroses peces d'imatgeria festiva i balls populars de la zona, així com les colles de foc més emblemàtiques. És el cas, en aquest segon escenari, del Moll de Vallmoll, els diables de Vilabella, els Bruixots d'Alcover o el Drac Celmot.

Encara en una altra disciplina, l'església de Sant Antoni i el Convent del Carme acolliran una mostra de balls parlats de quilòmetre zero. Serà en els dos àmbits existents a dia d'avui, el satíric i l'hagiogràfic. En el primer cas, es comptarà amb la representació del ball de Dames i Vells d'Alcover. En el segon, amb l'actuació del ball parlat del Degollament de Sant Joan Baptista de Rodonyà.

Resulta evident que en aquesta proposta tan plural i diversa, la totalitat dels pobles i viles de la comarca recobren el protagonisme, que mai haurien d'haver perdut, en les festes més emblemàtiques de la dècada. 

Per això, ara sí, en aquesta programació Valls esdevindrà l'autèntic epicentre cultural de la comarca i s'anunciarà, a plena veu, que per les Decennals, tot l'Alt Camp fa festa.