Piernas de dos futbolistas durante un partido

Benvingut de nou, senyor Futbol

«El passat cap de setmana tornava el futbol d'elit després de dos mesos d'aturada obligada per la crisi sanitària del coronavirus»

El passat cap de setmana tornava el futbol d'elit després de dos mesos d'aturada obligada per la crisi sanitària del coronavirus, que, tot i estar més o més o menys controlada, en cap cas està resolta. La Bundesliga, la lliga alemanya de futbol, ha estat el primer campionat dels grans que ha aixecat el teló. I ho va fer amb bona nota. Es van veure gols, es va veure, donades les circumstàncies, bon futbol, no es va produir cap incidència rellevant i, per sobre de tot, la pilota va tornar a rodar.

És cert que el futbol, de manera testimonial, va continuar en lligues menors com Bielorússia, Tadjikistan o Nicaragua, que van servir a alguns per matar el cuquet. Però el gruix dels aficionats esperava amb delit la represa d'un dels grans campionats d'Europa. La Bundesliga es va convertir aquest cap de setmana en el punt d'atenció del món del futbol. El periodisme esportiu (i part del no esportiu), tant a Catalunya com a Madrid, es va bolcar amb el campionat alemany, amb les ràdios retransmetent la jornada en directe, i les xarxes socials es van omplir d'aficionats orfes de futbol que van compartir amb el món la tornada de la seva gran passió.

La 'nova normalitat' que va imposant-se en les nostres vides ens obliga a canviar els hàbits. Portem mascareta, distància de seguretat, gel hidroalcohòlic a la butxaca i la mobilitat limitada. Aquesta nova normalitat ens ha portat també un 'nou futbol'. Sortida a la gespa  dels equips per separat, sense salutacions inicials i amb els jugadors amb mascareta a les quilomètriques banquetes. I sobretot, cal destacar la buidor dels estadis, en silenci, que permetia escoltar el que es deien els jugadors sobre la gespa però que, a casa, trencava el cor i omplia de pena a molts aficionats.

Sobre la gespa, més lesionats que habitualment i la celebració dels gols a distància. Però hi ha coses que encara que hagin passat dos mesos no han canviat. El Bayern i el Dortmund van demostrar que continuen sent els dos millors equips del campionat i van guanyar els seus partits. I Lewandowski i Haaland, per descomptat, van tornar a fer gol. Els jugadors no es van tallar a l'hora d'anar a les  pilotes dividides i al xoc amb el rival. I alguns futbolistes no van evitar el, bastant fastigós, costum d'escopir sobre el verd.

Que la pilota torni a rodar, és una molt bona notícia, malgrat que el virus encara s'endugui, lamentablement, la vida de desenes de persones. El futbol és la cosa més important de les coses menys importants i la seva tornada és el primer pas per recuperar la normalitat. Una normalitat que també ens tornarà el futbol, encara que sigui passant prèviament per aquest 'nou futbol' que està bé, però per un temps limitat. Perquè amb les graderies buides, ja sigui a Tercera Catalana com a la Champions League, aquest esport, que té molt de passió, perd bona part de la seva essència.