Els alcaldes del Baix Penedès, al davant de la Generalitat.

I ara què?

«Simplement, des de la Generalitat no hi ha cap interès a escoltar la veu de la comarca»

L’esborrany dels pressupostos de la Generalitat pel 2022 ha confirmat el nul interès que el Govern català té pel Baix Penedès. També ha confirmat la nul·la influència que la comarca té en l’executiu català.

Els últims pressupostos que s’havien presentat, els del 2020, arraconaven el Baix Penedès a l’últim lloc de la taula d’inversions per càpita. Això va provocar una reacció dels polítics de la comarca, que van iniciar diferents accions de protesta. La plantada davant la Generalitat i la creació de la Taula pel Baix Penedès en van ser dues d’elles.

Dos anys després, els pressupostos pel 2022 tornen a deixar el Baix Penedès a la cua del país en inversions per càpita. El resultat de les accions empreses ha estat, doncs, zero.

Alguns diuen que això no és cap sorpresa, que simplement reflecteix el fet que la comarca no té projectes pels quals apostar. Altres responen que la comarca sí que té projectes —com ara l’Idiada 2 o Logis o com se li vulgui dir— i sobretot té necessitats. Una de les més imperioses, l’ampliació de l’Hospital del Vendrell, que es troba en situació límit.

Però està clar que no tenim la capacitat de fer sentir la nostra veu. O potser simplement és que no tenen cap interès a escoltar-la. Deuen pensar que és millor abocar els esforços en comarques amb un color polític més pròxim al seu per així rendibilitzar-ho a les urnes. No cal perdre temps en els que no són dels nostres...

Arribats a aquest punt la pregunta és evident, i ara què hem de fer? Ja ha començat a sonar alguna proposta per fer un partit d’àmbit regional a imatge i semblança de Terol Existeix per, com a mínim, cridar l’atenció. Vist l’interès que posen els partits d’àmbit nacional en la comarca, potser no és mala idea.