Rivera

Ciutadans i l'auge de Vox

Des d’alguns sectors s’ha vinculat últimament l’ascens de l’extrema dreta espanyola a l’increment de l’independentisme i el procés català. Tot i que és evident que hi ha una relació directa en l’aparició de Vox amb els fets de l’octubre del 2017, el caldo de cultiu que ha provocat que més de tres milions i mig de ciutadans hagin votat per aquest partit el passat diumenge ja venia de més enrere i ha acabat cristal·litzant per altres vies.

Perquè la sensació general que em queda és que, més que l’independentisme, ha estat Ciutadans el partit que ha acabat facilitant que l’extrema dreta ja sigui una realitat al mapa de la política espanyola. Aquest partit que es venia com d’esquerres (i que, pel que s’ha pogut veure ara, la majoria dels seus votants eren d’extrema dreta) és el que ha provocat les exaltacions més grans de nacionalisme i patriotisme, una cosa curiosa en una formació que carrega tan durament contra el nacionalisme (el dels altres clar, no l’espanyol).

I és que tothom sap que el partit de Rivera viu exclusivament del nacionalisme i del fet d’exacerbar les passions més baixes vinculades a aquest àmbit. Tant pròpies com alienes. Quan el partit taronja va irrompre al Parlament català el 2006, l’independentisme se situava tot just en un 14%, concentrat únicament en ERC, en uns anys on encara no hi havia la CUP i CiU no havia fet el viratge independentista. Una dècada més tard, l’independentisme s’havia disparat fins a fregar el 50%.

De la mateixa manera, l’anomalia que Espanya fos un dels únics països d’Europa on l’extrema dreta no tenia representació, s’ha vist definitivament trencada aquest 2019, i el partit que ho ha possibilitat ha estat, en bona part, Ciutadans, tot i que també el PP. El discurs de Rivera, Arrimadas i companyia en la qüestió nacional és molt pròxim al que pot tenir Vox o l’extrema dreta, així com el patriotisme desmesurat per Espanya, el seu himne i la seva bandera. L’estratègia de Ciutadans ha situat el tauler de joc en el terreny en què l’extrema dreta se sent més còmode.

I al final passa això, que quan blanqueges l’extrema dreta, a molta gent ja no li sembla que sigui tan dolent votar-los, i abans de votar succedanis dolents, sempre preferiran l’original. És el que ha passat aquí. Ciutadans, aquest partit d’esquerres i no nacionalista que ha proporcionat la majoria de votants de l’extrema dreta. Coses de la política....