Imatge de la reunió entre el secretari de l'Agenda Urbana i Territori amb els alcaldes que conformen l'àrea metropolitana

Confiança cega

Aquest dilluns es va anunciar el primer pas per constituir l'Àrea Metropolitana de Tarragona i a mi només m'han vingut al cap altres projectes de la Generalitat que es van vendre amb la mateixa determinació i que, al pas que van, no tinc clar que acabi veient fer-se realitat, però confiança cega en aquesta àrea metropolitana.

Encara no ha començat a caminar i els primers comentaris que n'he sentit són de gent que ho veu com una altra agència de col·locació, i trobo difícil rebatre'ls tenint en compte la tendència que hi ha en aquest país a aquestes dinàmiques. Els segons són els que la comparen amb altres iniciatives que havien de suposar un canvi important a casa nostra, però que només serveixen per ressuscitar-los de tant en tant, quan la Generalitat vol demostrar que ara sí, que s'arromangarà pel Territori®.

Com el TramCamp, que ja no sé ni quants anys fa que es remena i que es remenarà. Però no cal anar tan enrere si no volem. A finals del 2018 la mateixa conselleria de Territori i Sostenibilitat va constituir una Taula del Siurana-Riudecanyes per resoldre el conflicte del riu Siurana, el seu pantà i el de Riudecanyes; deien que ho arreglarien «abans de l'estiu» del 2019. Confiança cega, tu.

Molt probablement l'Àrea Metropolitana de Tarragona és necessària o, almenys, té potencial per ser-ho. Per endavant es veu que queda molta participació ciutadana i política, moltes trobades multilaterals per buscar les sinergies dins del Territori® i segur que alguna taula de treball o altra, i no descartem alguna batalleta de campanar d'aquelles tan nostres.

I que no se'm malinterpreti, que jo diria que, a priori, estic més aviat a favor que segons què es gestioni des d'una àrea metropolitana. Em costa més d'explicar què ha de fer l'AMT que no puguin fer la Diputació o els Consells Comarcals, però confio aprendre'n gràcies a la sempre àgil i fàcil participació ciutadana.

Jo em refereixo, per exemple, que hi hagi una bona connexió de tren o autobús entre pobles que estan a un cop de pedra, però no tinc clar si per això cal l'AMT o és només qüestió de ganes —la veritat és que ho tinc força clar, però no em volia desmuntar el posicionament la frase després d'haver-lo escrit—.

Mira, deixem-ho en què, ni que sigui per canviar Territori® per Àrea Metropolitana, ja em sembla bé, fins que àrea metropolitana faci la mateixa rabieta que ara fa Territori, així, en majúscula, i que et dibuixa mentalment un mapa molt concret. I abans que se m'ataqui, sí, m'ha acabat quedant un bitllet queixós i victimista, com sempre es diu que ens comportem aquí. És un tic molt arrelat, prometo canviar-lo amb la mateixa diligència que s'executi el TramCamp, o la Taula del Siurana, o l'Àrea Metropolitana; de debò, confieu-hi.