Sant Jordi i Princesa a Montblanc

Dones de Llegenda

La festa medieval de Catalunya celebrarà, entre el 22 d'abril i l'1 de maig, la seva 35 edició

Aquesta setmana hem conegut que la Setmana Medieval de Sant Jordi de Montblanc recupera la plena normalitat. En aquest sentit, la festa medieval de Catalunya celebrarà, entre el 22 d'abril i l'1 de maig, la seva 35 edició. Ho farà després dels dos anys de pandèmia que van obligar a suspendre-la el 2020, i a fer-la amb condicionants per les mesures de seguretat preventives el 2021.

Entre les principals novetats destaca el nou espectacle que clourà la festa. Es tracta de «Dones de Llegenda», una proposta de producció pròpia. L’acte pretén posar en valor el paper social de la dona, no sempre prou reivindicat, a l’època medieval, explicant-ne la vida quotidiana.

Resulta evident que l'organització vol dedicar aquesta Setmana Medieval a l’empoderament femení, tant l'organització d'espectacles d'aquest tipus, com en l'elecció dels personatges que protagonitzen el cartell d'enguany.

També, en el pregó que tindrà lloc el 22 d’abril a la plaça Major de Montblanc, per exemple, una dona serà l'encarregada d'obrir oficialment la Setmana Medieval. Es tracta de la meteoròloga Mònica Usart i Rodríguez. És llicenciada en Física i màster en Meteorologia. Té una àmplia trajectòria com a meteoròloga i divulgadora científica a diferents mitjans de comunicació, i va iniciar la seva carrera professional a Televisió de Catalunya i a Betevé.

En la línia, durant la cloenda, que es celebrarà com és tradicional a l’església de Santa Maria, també es lliurarà l’espasa d’honor de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi a una dona. Enguany la distinció recau en la il·lustradora i ninotaire Pilarín Bayés, autora de més de 700 llibres i vinculada a la vila de Montblanc a través de diversos projectes.