Valls viu la Festa Major de Sant Joan més atípica

Focs amb nom de dona

Una dona conduirà l’esperit santjoaner cap al cel. Així ho va anunciar, ahir, Dolors Farré, l’alcaldessa de Valls, durant la presentació dels moments pirotècnics de la Festa Major de Sant Joan de 2021. En aquest sentit, Teresa Rey, de Llanera de Ranes, a la comarca de la Costera, al País Valencià, serà l'encarregada de dirigir el piromusical que tradicionalment clausura, cada 25 de juny a la nit, la celebració patronal de la capital de l’Alt Camp.

És la primera vegada que una dona ostenta un càrrec d’aquestes característiques a Catalunya i és una escomesa important, ja que estem acostumats a sentir la paraula pirotècnic associada al gènere masculí. En el món del foc, però, també hi ha dones que treballen tant en la fabricació a les fàbriques com en els muntatges dels espectacles i enguany Valls reivindica aquesta realitat.

A més, existeixen alguns antecedents recents amb aquesta mateixa intenció. El 2019, Rey també va ser la primera dona encarregada d’aviar els focs d’artifici de les Completes, durant la nit de Sant Joan vallenca. En aquell moment, va ser una aposta de la comissió de focs artificials per a un dels actes més emblemàtics de la celebració, que va donar un resultat molt reeixit.

Teresa Rey no ha fet aquest camí sola, sinó que segueix les traces obertes per d'altres pioneres en el món de la pirotècnia. Així, la mítica Josefina Caballer Verdeguer, Fina, de la Pirotècnia Antonio Caballer Llorens, de la localitat valenciana de Montcada, va ser la primera dona que va comandar una companyia d'aquest tipus i la primera que va disparar en la Nit del Foc, quan els castells de focs encara es realitzaven a la plaça de l'Ajuntament de València.

Amb tot això, aquest mes de juny Valls tornarà a ser pionera en l’àmbit cultural, en aquest cas també en la represa dels espectacles pirotècnics contemporanis amb espectadors que seguiran la mostra de manera presencial. La proposta, segons Teresa Rey, tindrà una durada aproximada de quinze minuts i exhibirà un marcat accent mediterrani, tot combinant els efectes de llum i el subratllat dels sonors més tradicionals i alhora actuals.