Un ametller florit

El Pla Director, no

La Generalitat de Catalunya ha acceptat les reivindicacions territorials: ha anunciat un gir en el guió de la implementació del projecte

Per sort, el Pla Director Urbanístic d'Activitat Econòmica de la Plana de l'Alt Camp no tirarà endavant a Valls. En les últimes setmanes, el govern de la Generalitat de Catalunya ha acceptat les reivindicacions territorials i ha anunciat un gir en el guió de la implementació del projecte. En aquest sentit, cada municipi serà qui decideixi com créixer industrialment, un fet que no s'hauria d'haver alterat mai.

Aquest canvi d'estratègia implica que el PDU no es posarà en marxa de manera global. Sens dubte, és una molt bona notícia per a la capital de l'Alt Camp, i també per a la resta de la comarca, ja que el canvi comporta, indefugiblement, una afectació paisatgística molt menor.

El model de creixement urbanístic que cal defensar i promoure és el que recull el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), aprovat per consens i executiu des del mes d’agost de l’any passat, després de la seva esperada aprovació.

Però això no ha de quedar aquí. Des de l'administració cal seguir reclamant una retirada total, definitiva i per sempre d'aquest projecte territorial, desproporcionat i del tot arbitrari. 

La totalitat de municipis de l'Alt Camp tenen clares les seves necessitats i quin ha de ser el desenvolupament que ha d'acompanyar-les. I en referència a l’actual PDU que hi ha sobre la taula, cal reafirmar l'oposició rotunda i total a tal despropòsit.

El projecte contemplava la planificació de 835 hectàrees industrials noves repartides entre els termes municipals d'Alió, el Pla de Santa Maria, Valls i Vila-rodona. En aquest escenari, l'oferta de sòl disponible en l'actualitat és suficient i ja cobreix les necessitats per garantir la implantació de noves empreses.

Per tant, no és necessari un nou pla director que hauria trinxat un dels paisatges més únics i singulars del país.