Carrer Llovera de Reus, amb gent passejant amb mascareta

Sí, tornem-hi

«Quan vam començar a parlar de La Nova Normalitat no semblava que hagués de ser acostumar-se a estar pendent del BOE»

Sí, tornem-hi amb el coronavirus i com ens ha canviat, i tornem a començar el curs. Per norma general, igual que a Tarragona hi ha qui no dona l'estiu per acabat fins a Santa Tecla, a Reus se sol marcar Misericòrdia com a punt final de l'etapa estival. L'aturada de l'activitat que marca especialment l'agost és més sobtada que la seva represa un cop acabat l'estiu, i aquesta vegada encara sembla que hagi de ser més lenta.

I tot i això mantindrem dinàmiques prou tradicionals. Encara no se sap com o si se celebrarà Misericòrdia i ja hi ha crítiques. I enguany no ha calgut esperar ni que sortís el cartell. La tornada a l'escola serveix perquè professors i sindicats insisteixin en la falta de recursos al sistema educatiu.

Es deu poder suposar que, al llarg del mes de setembre, també s'anirà recuperant l'activitat política, limitada les últimes setmanes a anunciar com es gestionava la situació de Reus. Des del mes de març s'ha estès el discurs que per «superar» la Covid-19 cal unitat, que no dic jo que no pugui anar bé, però s'ha acabat vestint com si no hi entri, la política, a l'hora de decidir de quina manera s'actua.

Quan algú critica la gestió, no tarda a arribar el «no voldria trobar-m'hi jo, en la seva situació». Que també ho entenc, però tampoc del tot. Vull dir que evidentment que ha sigut força inesperat, però tenint en compte que no vam ser el primer país que va patir el virus i que des del març fins ara potser hi ha hagut temps per anar preparant possibles escenaris.

I no, no sabem si qualsevol de nosaltres ho hauríem fet millor, però potser precisament per això n'hi ha que no ens hem presentat mai ni per presidir l'escala. Evidentment que a principis d'estiu no es podia preveure com estaríem ara. Si s'hagués fet una enquesta a Reus, crec que més aviat pocs haurien dit que seria una de les ciutats amb mesures específiques, i menys tenint en compte que vam ser una de les zones i una de les ciutats amb menys incidència durant la primavera.

Que no es pogués preveure com estaria Catalunya i cada regió no vol dir que potser no hauria calgut preparar diferents escenaris possibles. I potser s'ha fet, però si és així no sembla que sigui el que s'aconsegueix transmetre. En general, i admeto que no he fet cap estudi o treball de camp al respecte, el que es percep és que la visió que té la ciutadania de la gestió de tot plegat segueix sent que s'actua sobre la marxa.

Entenc que ens passi als que tenim poca responsabilitat més que la pròpia, però a segons quins càrrecs potser no els hauria de poder passar. I sí, ja sé que no es pot preveure com estarem la setmana vinent, però quan vam començar a parlar de La Nova Normalitat no semblava que hagués de ser acostumar-se a estar pendent del BOE.