Diverses persones a la platja de Sant Feliu de Guíxols

Bon estiu, malgrat tot

«En aquest tema del coronavirus ja ha quedat clar que tot és culpa nostra»

Quan ja ens pensàvem que havíem sortit del túnel, una nova onada de la Covid —la quarta, no la cinquena com es diu erròniament— ens ha recordat que això encara no s’ha acabat. Diuen que hem volgut córrer massa i que toca tornar a posar restriccions per contenir els contagis. Pel nostre bé. Per la nostra salut.

Tot això quan ja hi ha un 56% de la població amb una dosi i un 46% amb la pauta completa. Ni llençar-nos a vacunar-nos en massa ens ha servit. Està clar que les previsions que havien fet els responsables de Salut i els ‘experts’ en la matèria —amb cometes perquè en aquest tema ja es veu que ningú és expert— eren equivocades.

I un cop més es demostra que és igual el que cadascú faci, perquè al final ‘pringa’ tothom, els que han estat prudents per evitar els contagis i els que no. Per molt que es posi èmfasi en el comportament individual de la gent, quan toca fer passos enrere es talla el cap a tothom i fora. Per salut.

Curiosa també la situació de Catalunya. Hem estat els reis de les restriccions a l’Estat espanyol, perquè som els més ‘responsables’, per davant d’altres comunitats que s’emparaven en la ‘llibertat’ per imposar menys prohibicions. I ara resulta que som la zona d’Europa amb la taxa d’incidència més disparada, i amb diferència. L’Ayuso es deu fotre un tip de riure.

No serà que quan ho tens tot tan tancat i durant tant de temps, a la mínima que obres una mica tothom surt disparat com si destapessis una ampolla cop de cava? Costa d’entendre que, al final, els gràfics de la pandèmia siguin tan semblats en territoris que han aplicat moltes restriccions com en els que n’han aplicat menys.

També costa d’entendre com en altres països —com els Estats Units, per exemple — ja faci mesos que hi ha aglomeracions de gent sense mascaretes a tot arreu i els casos pràcticament no creixin. Però vaja, que no som experts en la matèria i hem de creure tot el que ens diuen i fer a ulls clucs tot el que ens van dictant en tot moment. Perquè en aquest tema tot és culpa nostra, i ells ho fan pel nostre bé. Per la nostra salut.

Per cert, parlant d’experts. És curiós també com aquells ‘experts’ que vaticinaven constantment l’apocalipsi en la segona i tercera onada, ara són més aviat tebis en les seves apreciacions. Ja no hi ha prediccions terrorífiques sobre el que ens ve a sobre. Que estrany no? O no tant... Deu ser que al davant de Salut ara hi ha els de la seva corda. Els ‘experts’... ai, els ‘experts’.... En fi, cuideu-vos i bon estiu, malgrat tot.