Les imatges de l'inici del curs escolar 2020-2021 a Tarragona!

El lloc més segur?

Aquest dilluns era el gran dia. Els alumnes i els mestres tornaven als centres escolars des de l'arribada del maleït virus. Després de seguir l'actualitat durant tot el matí, m'he disposat a llegir el bitllet de la Laia on demanava si algú li podia explicar lentament tot això del coronavirus, els col·legis i professorat. Després de preguntar-li si algú ho havia fet, evidentment, he obtingut la negativa per resposta.

Des del tancament de tots els centres educatius, que ho van fer abans d'establir-se l'estat d'alarma a les nostres terres, es preveia una feinada per fer. Això sí, sembla que tot s'hagi fet a l'estil de molts dels alumnes que han tornat ara a les aules: a última hora, ràpid i corrents per dir a la professora de torn que han tingut alguns problemes o, fins i tot, que la tasca compti com a feta i ja ho trobaran més endavant.

El més endavant, però, als centres escolars pot fer por. Un possible positiu en alguna de les escoles, com el que ja s'ha reportat en una escola catalana, i només portem un dia de classes. El cas, a més, ha estat per un alumne que ha anat el primer dia d'escola, però estava pendent dels resultats de la prova PCR que es va fer en un cribratge massiu a Girona. Ja veieu. La primera al front.

Ara toca confinar tota la  classe, creuar els dits perquè no hi hagi cap contagi a partir d'aquest i rastrejar tots els contactes d'aquest alumne. Serà fàcil? Segurament no. Tornaran prompte a l'escola la resta d'alumnes? En principi, s'haurien d'esperar uns dies per confirmar que cap d'ells sigui positiu. Sense comptar que l'afectat no tingui cap germà que vagi a algun centre educatiu, així com els pares. Però, ei, que els centres escolars, en boca del director dels serveis territorials d'Educació, Jean Marc Segarra, són «el lloc més segur per als infants i adolescents fora de casa seva» gràcies als protocols.

En tota la demarcació de Tarragona hi ha més de 140.000 alumnes. Aquí, però, no es compten aquells que estan realitzant estudis universitaris fora d'aquest territori i, el cap de setmana, tornen al seu poble, sense saber que poden infectar algú o ser-ho. 

És clar. Les llars d'infants, escoles, instituts o universitats no són els llocs més segurs fora de casa. Toca assumir que hi haurà un nou pic a partir d'ara de contagis i toca anar amb compte, on la preocupació hauria de ser evitar un nou col·lapse dels hospitals. La cosa és: els que han d'actuar i assumir responsabilitats, ho faran? O tornaran a protegir tothom vinculat a un centre —com es va fer a l'inici de la Covid-19— tancant-ho tot i intentant fer classes en línia sense estar preparats per fer-ho. Vaja, és molt aviat per dir-ho, però esperem que això no passi factura dins uns anys i ens trobem davant d'una generació poc preparada.