Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La vorera destrossada al Francàs.

«L'espai natural» de la platja del Francàs

A principis del passat mes de juliol, la regidora de Platges del Vendrell, Bàrbara Peris, justificava que enguany no s’hagués reposat sorra a la platja del Francàs —entre Cala Berenguer i el càmping— pel fet que s’intentava que aquell tram es mantingués com un «espai natural». Això explicava, segons la regidora, que en aquesta platja cada cop hi hagués més roques i pedres, i menys sorra.

No sé si aquest punt del litoral del Francàs es podria definir actualment d’espai natural, però el que sí que sembla segur és que cada cop menys pot ostentar el nom de platja. Els últims temporals han fet que l’onatge es torni a menjar la sorra i l’aigua arribi a tocar dels habitatges, provocant diferents destrosses que han obligat a tancar el pas als vianants. Una platja tan natural que cada cop ho serà menys per a la gent.

La situació que es viu en aquest tram del litoral vendrellenc s’arrossega des de fa anys, amb l’afegit que aquest any no s’han produït els habituals moviments de sorra, i l’aigua encara està guanyant més terreny. És evident que reposar la sorra de les platges que el mar s’ha endut no soluciona el problema a llarg termini, però a manca d’alternatives, suposa el mal menor.

És una actuació artificial, d’acord, però serveix per retornar al seu lloc la sorra que ha quedat amuntegada al costat del Port de Coma-ruga. És a dir, que respon a una situació també creada de forma artificial. Avui, aquest tram de la platja del Francàs està molt pitjor que fa un any, amb el qual es pot concloure que no reposar la sorra —una actuació que fa el Departament de Costes— no ha suposat cap millora per aquest espai, al contrari.

Lògicament, el que caldria encarar és un pla d’actuació per resoldre el problema de forma definitiva, que començaria per identificar què és el que causa aquesta situació. Són moltes les veus que afirmen que la presència dels ports de Coma-ruga i Roda de Berà hi tenen molt a veure, però fins ara encara no s’ha fet cap estudi que assenyali els motius d’això i les línies d’actuació que cal seguir. Com amb molts altres temes, és una situació que segueix enquistada.