Festa Major de Santa Anna 2021 al Vendrell

Festa Major i pandèmia

«S'ha pogut donar un petit respir a una població que està ja molt castigada»

Es compleixen dues setmanes ja des del final de la Festa Major 2021 del Vendrell. Un temps prudencial per fer balanç del que ha estat la segona festa en pandèmia, tot i que la primera va ser més aviat testimonial. En primer lloc vull deixar clar que sóc dels que està a favor que el Vendrell hagi pogut fer aquesta festa, sempre adaptada a les mesures sanitàries.

Crec que només el fet que s’hagi pogut fer una Festa Major en aquests temps tan complicats, ja és remarcable. Hi ha persones que es mostren en contra que aquests esdeveniments tinguin lloc pel risc de contagi que suposen. I és evident que en qualsevol esdeveniment que es faci en aquest context, hi ha un risc que s’ha d’assumir. Negar-ho seria d’ingenus.

Però també crec que la solució davant aquesta situació no ha de ser suspendre-ho tot, que probablement seria la més senzilla. Hi ha d’haver un punt mitjà entre la prevenció i la por, i crec que els responsables de festes del Vendrell han fet una tasca encomiable perquè aquesta es pogués dur a terme amb el màxim de seguretat i control possibles.

Un control que, és cert, mai serà total, i determinats comportaments s’escaparan del que és desitjable. Però amb tot, el balanç ha estat prou bo. Fer la Festa Major no significa només que la gent estigui de disbauxa i borratxera, sinó que també dona un petit respir a una població que està ja molt castigada per la situació tan complicada que s’està vivint.

Que la canalla i els adults hagin pogut ballar amb els grups de cultura popular, que els grups de música i els treballadors d’aquest àmbit hagin pogut actuar després dels mesos complicats que porten, o que la gent hagi pogut rebaixar una mica la tensió deixant anar una rialla amb els Versots dels Diables, el Ball de Malcasats o El Pot Petit també és una cosa necessària.

Per això cal reconèixer l’esforç dels treballadors de Festes per tirar endavant una festa en unes condicions gens fàcils, així com la convicció del consistori per dur-la a terme. Han estat i seran blanc de crítiques, algunes fonamentades i respectables, altres només amb finalitats polítiques. Però el treball que s’ha fet s’ha d’aplaudir.

No només al Vendrell, també a la resta de pobles de la comarca que estan oferint l’opció de gaudir als veïns d’unes festes majors diferents, però necessàries. Passades dues setmanes s’ha pogut constatar que l’explosió de contagis que alguns vaticinaven no s’ha produït i l’afectació en la tendència general de la pandèmia ha estat mínima.

Com mostren les dades de Salut d'aquest dijous, si la setmana anterior a la Festa Major (19-25 juliol) es van detectar 142 positius al Vendrell, en les dues següents els contagis detectats han estat 109 i 80 respectivament. El risc de rebrot, que el dia de Santa Anna era de 687 punts, ara està situat als 449. I és que ja s’ha demostrat que és millor fer esdeveniments organitzats i amb un cert control, que no suspendre-ho tot, i que la gent es busqui la vida de qualsevol manera.