Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Escola de Música del Vendrell

Les incògnites de l'Escola Municipal de Música del Vendrell

Tancat l'assumpte econòmic, cal arribar fins al fons de la qüestió

Escola de Música del Vendrell
Interior de l'Escola de Música Pau Casals. | Escola de Música Pau Casals
 

El ple del passat 27 de desembre a l’Ajuntament del Vendrell va servir per aprovar el pagament d’una indemnització de 2,4 milions d’euros a l’empresa constructora de l’Escola Municipal de Música Pau Casals. Aquest era un tràmit que ja s’havia anunciat feia temps i que, a priori, ha de resoldre de forma definitiva la situació generada amb la remodelació del contracte de l’any 2010, que hauria pogut comportar un sobrecost de fins a 30 milions d’euros pel consistori i, de retruc, per tots els ciutadans.

Tancat aquest apartat, els actuals representants polítics faran bé de mirar d’arribar fins al fons de la qüestió, perquè l’episodi deixa masses incògnites i dubtes que, per dir-ho d’una manera suau, no fan gaire bona olor. L’anterior alcalde, Martí Carnicer, va repetir diverses vegades que el seu objectiu principal era resoldre la situació i no buscar responsabilitats. Bé, doncs un cop resolta —aparentment— la situació, ara cal cercar aquestes responsabilitats.

Perquè sembla evident que ens trobem davant d’un cas de, o bé incompetència, o bé mala fe. O totes dues coses. Massa desprestigi té ja la política i els polítics als ulls dels ciutadans per despatxar temes com aquests dient que els que ho van tirar endavant eren unes altres persones i que això ja forma part del passat. No, cal donar respostes a tots els ciutadans. Les màximes possibles.

Respostes a preguntes com ara per què els responsables del govern del Vendrell d’aquell moment (mandat 2007-2011) van portar al ple una proposta que multiplicava exponencialment els diners que havia de pagar el consistori a 35 anys. Segons va assegurar Josep Maria Llasat al ple del 27-D, els quadres amb les quantitats anuals que s’havien de pagar estaven ben detallats al document que tenia el regidor d’Hisenda d’aquell moment, Joan Maria Diu. Només era qüestió de sumar. Tant ell com l’alcalde, Benet Jané, o els altres regidors de govern (de CiU) no ho van veure? N’eren conscients?

Per què el punt arriba a l’ordre del dia d’un ple municipal si hi ha un informe contrari de la secretària on es diu que aquella revisió de contracte no es pot assumir? Per què l’interventor no fa l’informe obligatori en aquesta mena de casos i tampoc informa a la Comissió Jurídica Assessora? Per què tots els regidors de l’oposició voten a favor del punt, amb les mancances evidents que hi havia?

Ja es pot entendre que no tots els regidors coneixen els tràmits obligatoris en aquests casos, però els portaveus de cada formació tenen la missió de fiscalitzar el govern. Davant el contracte més important en molt de temps de l’Ajuntament del Vendrell, ningú va mirar que es complissin els mínims tràmits i exigències obligatòries? PP i PxC en aquells anys eren facilitadors del govern de CiU, però PSC i ERC eren clara oposició.

A més, el partit d’Helena Arribas havia governat el mandat anterior, quan s’havia fet el primer contracte per la construcció de l’escola. Un contracte que, segons Llasat, sembla que era correcte. Devien saber com anava tot aquest tema, imagino. Per què no van dir res? Va ser deixadesa? I cal resoldre especialment la gran pregunta que ja es fan molts vendrellencs i que fins i tot es va posar sobre la taula en aquest últim ple... estem davant del que hagués pogut ser un gran cas de corrupció a dins de l’Ajuntament del Vendrell?