Vots a l'urna.

Les municipals del 2023 i els grans acords

«Abans de les eleccions, els diferents partits haurien d'arribar a grans acords en tots aquells punts on tenen una visió comuna»

Superat de llarg l’equador de l’actual mandat als ajuntaments del país, aquest 2022 sembla que serà l’any en què començarà la llarga precampanya per a les municipals del 2023. Els aparells dels principals partits ja s’han posat en marxa i la propaganda partidista comença a inundar les xarxes socials i l’espai públic.

És qüestió de poc temps que la picabaralla política ocupi el lloc central del tauler, amb les típiques batusses que cada cop estan més allunyades de la ciutadania. Perquè l’últim que necessitem en el context actual de crisi econòmica, inflació, pandèmia crònica i polarització és un increment exponencial de la crispació política.

Ben al contrari, potser el que cal ara, especialment quan parlem de l’entorn municipal, és buscar grans consensos que ajudin a avançar. Sabem que els problemes que tenim al Baix Penedès traspassen els colors polítics i, en molts casos, fins i tot les ideologies (en altres no).

Així com els diferents ajuntaments de la comarca han sumat forces per fer sentir una única veu a la plaça Sant Jaume, també a l’interior dels consistoris es podrien buscar acords en aquells temes en els quals hi ha coincidència de punts de vista. A més, amb l’avantatge que des dels ajuntaments sí que hi ha autonomia per aplicar aquests acords, a diferència del que passa amb la Generalitat.

Fa unes setmanes, el principal grup municipal de l’oposició al Vendrell, Som Poble-ERC, va oferir un gran acord de ciutat al govern per impulsar un canvi en el model urbanístic. Un repte que ha estat entomat pel PSC i que indica la línia que caldria seguir en molts altres àmbits, especialment en aquells on l’entesa sembla viable.

El Vendrell i els altres municipis de la comarca tenen reptes importants en mobilitat, sostenibilitat, sanitat, habitatge, ensenyament o atenció als més vulnerables. Reptes que van més enllà dels partits i que es podrien encarar amb grans acords que es desenvolupessin més enllà de quin o quins fossin els partits governants.

Seria bo que, abans de les eleccions, els diferents partits acordessin tots aquells punts on tenen una visió comuna, comprometent-se a tirar-los endavant independentment del que passi als comicis. En cas contrari, tornarem a entrar en aquella dinàmica absurda de criticar qualsevol iniciativa que faci el govern o proposi l’oposició només pel fet que l’han impulsat «els altres». I això, a banda que no serveix per res, només fa que els ciutadans se sentin cada cop més allunyats de la política.