Un tren a l'estació de Sant Vicenç de Calders.

Que no es torni a escapar aquest tren

«Un projecte similar ja va quedar en paper mullat el 2005, pels diferents punts de vista dels actors involcurats»

Adif ha anunciat recentment el seu projecte per posar pantalles acústiques al voltant de la via del tren en diferents trams entre Tarragona i Cunit. Un projecte que ha de servir per protegir del soroll dels trens aquells trams que passen pel costat d’habitatges i on hi ha un volum de trens superior als 30.000 per any.

La notícia, en principi, és bona, perquè la instal·lació del tercer fil en línies com la que passa pel Vendrell ja està provocant un increment dels trens de mercaderies, que tenen un impacte acústic molt més gran que els de passatgers. En els últims anys, diferents veïns que tenen el seu habitatge a prop de les vies del tren han fet arribar la seva queixa al consistori per aquest fet.

Però el projecte també ha aixecat, de nou, alguns recels pel tipus de proteccions que es posaran. L’Ajuntament de Calafell ja ha anunciat que presentarà al·legacions —una cosa que també faran altres consistoris— per demanar que no s’aixequi «un mur de Berlín» al mig del municipi, a més de reclamar informació precisa sobre com es farà aquest projecte.

La necessitat de conèixer de primera mà les actuacions que es faran és evident, per tal de consensuar el projecte i estalviar-se sorpreses que després ja siguin impossibles de rectificar. Però estaria bé que no es perdés de vista que també és molt necessari donar una protecció acústica a aquells veïns que pateixen els sorolls dels trens a tocar dels seus habitatges, i que fa anys que demanen solucions.

S’ha d’evitar que tot plegat no retardi més el projecte o, com ja ha passat anteriorment, que fins i tot acabin enterrant-lo. El 2005, Adif ja va presentar un projecte similar per al centre del Vendrell, però els diferents punts de vista dels actors involucrats (veïns, ajuntament, gestor ferroviari) van fer que al final tot quedés en paper mullat. D’allò ja en fa més de quinze anys i tot segueix igual. Ara, aquest tren no es pot tornar a escapar.