Imatge d'arxiu de l'estació de Segur de Calafell.

La casa per la teulada

L’1 de gener del 2020 entrarà en vigor la zona de baixes emissions de Barcelona, que limitarà l’accés a l’àrea metropolitana a aquells vehicles més contaminants. L’Ajuntament de Barcelona calcula que es veuran afectats prop de 50.000 vehicles. L’adopció de mesures per reduir la contaminació és una obligació per les diferents administracions, i el seu caràcter urgent està justificat.

Malauradament, aquesta important mesura s’activarà quan les alternatives per accedir a la capital catalana amb transport públic presenten deficiències importants. Al Baix Penedès, el principal mitjà de transport públic per anar a Barcelona és el tren, amb dues línies de Rodalies que arriben fins a la comarca. Amb tot, molts ciutadans segueixen preferint el cotxe per anar a l’àrea metropolitana, i no és d’estranyar.

Des de fa anys, viatjar en Rodalies és poc menys que un suplici. Als retards i la manca d’informació que pateixen els usuaris habitualment, s’hi suma una onada d’incivisme i vandalisme que no fa més que créixer. Just quan es diu als ciutadans que han d’usar més el tren i menys el cotxe per anar a Barcelona, és quan els vigilants de seguretat es planten per la situació d’agressions que pateixen. Els revisors ja fa anys que van desaparèixer de l’R4.

Una inseguretat que es trasllada a tots els usuaris de Rodalies Renfe, especialment en els últims trens del dia, en els quals hi ha menys passatgers. Aquest mateix any, una vendrellenca va patir una brutal agressió sexual en un dels vagons. L’autor dels fets, un depredador sexual acusat d’altres actuacions similars, va ser detingut poc després en un habitatge del centre de la ciutat. Això per no parlar dels que fumen, beuen o es droguen a dalt dels trens.

Reduir l’ús del vehicle privat és una obligació evident que no pot esperar. Però, un cop més, les administracions no poden esperar resoldre les situacions a cop de sanció. Cal una inversió important a Rodalies que faci que viatjar en tren sigui una alternativa segura, agradable i tranquil·la. Si no, és com començar la casa per la teulada.