Una xeringa amb vacuna contra el coronavirus

Tampoc cal enganyar la gent

«Cal que els mitjans siguem una mica més honestos amb les comparatives»

En un moment de nova expansió del coronavirus, el debat sobre la necessitat o l'obligatorietat de vacunar-se torna a estar ben present. Un dels arguments que s'esgrimeix per fer-ho és la diferència de situació que es viu als hospitals amb les últimes onades, respecte a les anteriors.

Per això proliferen les comparatives sobre com estàvem en altres onades i com estem ara, per indicar els beneficis que aporta la punxada. I està molt bé que els mitjans de comunicació aportin el màxim de dades perquè la gent pugui tenir tots els elements possibles per prendre una decisió. Però si es fa, que es faci bé, i sense enganyar la població.

Aquesta setmana, el 3/24 feia una notícia sobre «dues instantànies de la pandèmia». Aprofitant que el nombre de contagis actuals és gairebé idèntic al de fa un any, han fet una comparativa de la situació. Tant als hospitals, com a les UCI, com amb les defuncions.

Els resultats, com es veu al tuit que afegeixo, són inapel·lables. A igual nombre de contagis, hi ha gairebé tres vegades més hospitalitzats i cinc vegades més ingressats a l'UCI. Amb els morts, els 32 de l'última setmana no tenen res a veure amb els 348 de la mateixa setmana de l'any passat.

Resultat: les vacunes funcionen i protegeixen. I sí, jo crec que les vacunes funcionen i que protegeixen, però estaria bé que, per demostrar-ho, siguem una mica més honestos amb les comparatives. I aquesta és una comparativa netament tramposa.

Més que res perquè la foto de fa un any era en un context de baixada de contagis, i la d'ara és en pujada. L'increment de la tardor del 2020 va tenir lloc a principis d'octubre, un mes abans que aquest any. El pic de contagis va arribar pels voltants de Tots Sants, i el 24 de novembre ja feia unes setmanes que baixava.

Tots sabem —una de les coses que hem après— que els efectes als hospitals arriben amb unes setmanes de retard respecte als contagis. Així, aquestes xifres d'hospitalitzats i morts feien referència a la segona onada un cop aquesta ja anava a la baixa. No té cap sentit amb fer una comparació amb la situació actual, en què anem a l'alça venint d'una molt bona situació.

Per fer la fotografia correcta, caldria comparar la setmana actual i els seus 9.930 contagis, amb la setmana de la tardor del 2020 en què hi va haver una xifra similar de contagis en un context de creixement. Si mirem l'Idescat, veiem que aquesta setmana va ser del 28 de setembre al 4 d'octubre del 2020 (9.368 casos). 

I en aquell cas els hospitalitzats amb Covid eren 837 (per 621 ara) i els ingressats a l'UCI eren 152 (per 135 ara). Són xifres millors, però tampoc tant, com veiem. On sí que es veu diferència —i és per això que dic que les vacunes tenen utilitat— és en les morts (100 de l'any anterior per 32 d'aquest any).

Està molt bé que els mitjans aportin elements de comparació per encoratjar (o no) la vacunació, però fem-ho de manera rigorosa, si us plau. Si no, l'efecte és el contrari, i es donen arguments als desconfiats.