El semàfor del 09 de gener de 2020

El semàfor de TarragonaDigital
Josep Murgades
Filòleg i escriptor reusenc

El catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona ha estat notícia les últimes setmanes per haver actualitzat el famós  manifest lingüístic de la revista Els Marges —de la qual en va ser fundador—, on crida l'atenció sobre el moment complicat de la salut de la llengua catalana i on advoca per una major bel·ligerància en la seva defensa. A més a més, acaba de presentar al Centre de Lectura de Reus el seu darrer llibre Escrits sobre Eugeni d'Ors, fruit de quaranta anys d'estudi sobre l'intel·lectual noucentista, que converteixen Murgades en el màxim expert en la matèria. Un savi local i universal mereixedor de tots els reconeixements.

 
Daniel Masagué
Exalcalde de Torredembarra

Després d'ajornaments successius, ha començat a dirimir-se la primera peça del procés judicial que haurà d'aclarir totes les irregularitats i la presumpta acció delictiva de l'exalcalde torrenc i del seu regidor Pere Font. Un dels escàndols de corrupció política —vinculat a la trama comissionista de CDC i el 3%— més important de la història recent de la regió que per fi arriba als jutjats.

 
José Luis Ábalos
Ministre de Foment en funcions

A només cinc dies de l'obertura de la variant ferroviària de Vandellòs, una infraestructura clau per al desenvolupament de la regió de la Catalunya Sud i per a la sostenibilitat del transport a través del Corredor Mediterrani, les incògnites són molt més nombroses que les respostes. No s'han fet públics ni horaris ni freqüències, no hi ha explicacions convincents sobre el paper de la nova estació Cambrils-Salou i, segons tot sembla indicar, el nou traçat perjudicarà més que connectarà els usuaris dels trens de la Costa Daurada, que veuran desmantellada la via única del litoral i es quedaran sense servei de rodalies.