Semàfor

El semàfor del 17 de juny de 2020

El semàfor de TarragonaDigital
Laura Roigé
Presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona

La Cambra de Comerç de Tarragona ha posat sobre la taula una mesura d'excepció per mitigar l'aturada econòmica causada per la pandèmia. Per a l'entitat tarragonina els negocis haurien d'estar autoritzats a obrir els dies festius durant l'estiu. La flexibilització horària i de calendari és un requisit imprescindible, segons la Cambra, per evitar el tancament de comerços i produir una crisi encara més greu. La manera de fer-ho seria demanar a la Generalitat la declaració de la ciutat com a municipi turístic, que permetria legalment la mesura.

 
Sergio Nasarre
Director de la Càtedra UNESCO de Vivenda de la URV

L'expert en habitatge de la Universitat Rovira i Virgili ha advertit del risc d'una nova bombolla en el preu del lloguer provocada per la inestabilitat econòmica i la crisi sanitària, quan encara no s'ha restablert el mercat després de la crisi del 2008. El 2019 els lloguers ja es disparaven cap amunt i la nova normalitat els amenaça encara més. Per Nasarre, caldran noves mesures de protecció social del dret a l'habitatge, a més de noves fórmules imaginatives com les tinences intermèdies, una figura entre el lloguer i la hipoteca.

 
Oriol Mitjà
Epidemiòleg

L'ascens i caiguda de l'epidemiòleg català és tota una història dins de la gestió de la crisi sanitària. El seu intent de desenvolupar una vacuna per a la COVID-19 no ha fructificat, però la seva feina ha demostrat com de contraproduent pot ser la intrusió de la política en la recerca científica.