Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen de muchas pastillas de color blanco que recuerdan al Ibuprofeno

Aclariment definitiu de l'OMS sobre la relació de l'ibuprofèn amb el coronavirus

Tot per tancar la polèmica generada pel ministre de Sanitat francès

Imatge d'un gran nombre de pastilles
Han revisat 75 estudis científics per a extreure resultats | Cedida

El debat del consum d'ibuprofèn per tractar símptomes del coronavirus ja ha arribat a la seva fi. O almenys pel que fa a l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

La polèmica  va saltar fa ja més d'un mes quan el ministre de Sanitat francès, Oliver Veuran, va alertar a través de Twitter que la ingesta dels antiinflamatoris no esteroidals (AINE), entre els quals s'inclou l'ibuprofèn, podria agreujar els símptomes dels pacients infectats pel virus.

Al principi, l'OMS va optar per mantenir la precaució i va aconsellar l'ús del paracetamol en detriment de l'ibuprofèn. No obstant això, després d'analitzar 75 estudis l'organització ha conclòs que aquest tipus de fàrmacs no aporten  ni beneficis ni riscos als pacients infectats pel nou coronavirus.

«En l'actualitat no hi ha evidència que l'ús dels AINE provoqui  esdeveniments adversos greus, utilització aguda de l'atenció mèdica,  supervivència a llarg termini o qualitat de vida en pacients amb Covid-19», assegura el document publicat per l'OMS.

Revisió d'estudis

Per arribar a aquesta conclusió, l'organització de la salut ha dut a terme una extensa anàlisi sobre 75 estudis realitzats sobre diferents grups d'edat: 28 realitzats en adults, 46 en nens i un a dos grups.

Tot i que cap dels estudis va abordar específicament el nou coronavirus, sinó la SARS o la MERS, si van ser realitzats basant-se en l'estudi d'infeccions respiratòries virals agudes o afeccions comunament causades per altres virus respiratoris.

La revisió va posar de manifest que hi ha una certesa molt baixa sobre la mortalitat entre adults i nens, així com sobre els possibles efectes adversos que poden provocar aquests fàrmacs.

La majoria dels estudis informen que només en alguns casos es van observar  efectes adversos lleus o moderats, de manera que el risc d'accident cerebrovascular isquèmic i hemorràgic i infart de miocardi en adults no està gens clar.

A més, l'OMS ha assenyalat que hi ha «poca o cap diferència» entre l'ibuprofèn i el paracetamol  per tractar els nens amb febre, pel que fa als efectes sobre la mort per totes les causes, hospitalització per qualsevol causa, insuficiència renal aguda i hemorràgia gastrointestinal aguda.

Com que no van trobar evidència directa  de pacients amb Covid-19, SARS o MERS, «tota l'evidència inclosa ha de considerar evidència indirecta pel que fa a l'ús d'AINE abans o durant el maneig del nou coronavirus» ha tancat l'OMS en l'informe.