Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

Científics espanyols confirmen la manera «més habitual» de contagi de Covid

Els experts han assenyalat que la transmissió aèria és la via més habitual de transmissió

Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid
Els experts han assenyalat que la transmissió aèria és la via més habitual de transmissió | Europa Press

Fa uns dies, un grup de ciutadans i científics publicaven una carta on demandaven obertament a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que se li donés la importància que mereixia el contagi aeri del virus. Ara, un informe espanyol ha tornat a demostrar que existeix transmissió per coronavirus a través dels aerosols.

La via aèria és la «forma de transmissió dominant»

L'estudi que ha comptat amb importants i prestigiosos investigadors, Margarita del Val, Miguel Hernán, Xavier Querol, Ana Robustillo, Pello Latassa, José Luis Jiménez, Gloria Sánchez, Alfonso Valencia i Antonio Alcamí, ha assenyalat que hi ha una «evidència significativa» d'aquest mitjà de difusió del virus.

A més han anat un pas més enllà, i fins i tot han destacat que podria ser la «forma de transmissió dominant», és a dir, la manera «més habitual» de contagiar-se. Així mateix, sustenten que «hi ha un suport substancial de la comunitat científica» referent a això i per aquest motiu recomanen dur a terme totes les activitats possibles a l'exterior. 
De la mateixa manera, han advertit que és de vital importància ventilar o filtrar per a reduir la transmissió per aerosols.

En l'informe, analitzant la posició de l'OMS i de diversos estudis sobre les vies de transmissió, també han recalcat que els científics també estan d'acord amb «la possibilitat que sigui la forma de transmissió dominant i al fet que sigui la forma més habitual de contagi en esdeveniments de súper-propagació».

La importància del bon ús de la mascareta i la petició al Govern

Des d'ell, expliquen que és fonamental explicar a la població quin és el paper que juga la transmissió a través dels aerosols emesos per les persones contagiades, i han recordat que la probabilitat d'infecció és més alta en tossir, respirar, parlar, cridar i esternudar, perquè s'expulsen «abundants partícules» de gotes petites i aerosols.

Les gotes petites infecten per l'impacte en els ulls, les fosses nasals o la boca i poden caure fins a dos metres més lluny de la persona que les emet, mentre que els aerosols contagien per la inhalació i poden viatjar fins més de dos metres abans de caure a terra.

Per aquesta raó, l'informe també insisteix en la importància d'ajustar-se bé la mascareta, perquè si no el virus podria filtrar-se a través dels espais.

Igualment, els experts que signen el document demanden un «esforç a escala governamental» per a incrementar la qualitat d'aquests equips de protecció, tenint en compte la gran variació en la filtració i l'adaptabilitat dels diferents tipus que existeixen.

Altres vies de transmissió

Encara que li donen major importància a la transmissió aèria, també han ressaltat altres vies de contagi com poden ser l'orina o la femta. Malgrat que s'han detectat traces de coronavirus en aquestes deixalles, han subratllat que aquest tipus d'infecció és limitada perquè fins al moment només hi ha un informe que l'hagi indicat. També hi ha possibilitat de contagi a través de la sang, però és una probabilitat «baixa».

De la mateixa forma, l'informe explica que de moment no hi ha transmissió intrauterina de mares a fills, i aconsella que es mantingui la lactància materna perquè ofereix majors beneficis per a transmetre els nutrients i anticossos al bebè.