Pla detall de la vacunació d'una persona a les Terres de l'Ebre

Nous canvis en la dosi de reforç per als contagiats de Covid menors de 65 anys

Es podran vacunar amb la tercera dosi un mes després d'haver passat la malaltia

Sanitat ha actualitzat aquest dimecres l'estratègia de vacunació i ha anunciat que els contagiats de Covid-19 menors de 65 anys podran rebre la dosi de reforç al cap d'un mes d'infectar-se. En aquest sentit, el Ministeri ha matisat que es farà així sempre que hagin passat sis mesos de la darrera punxada —Pfizer o Moderna— o bé tres en cas que hagin rebut la vacuna d'AstraZeneca o Janssen.

El mateix document del Ministeri de Sanitat incideix una vegada més en la importància de la vacunació dels menors d'edat —una de les franges d'edat amb una alta incidència—, alhora que s'ha insistit en l'efectivitat dels vaccins per afrontar la nova onada de contagis que ha provocat en les darreres setmanes la variant òmicron.

El document també remarca la rellevàncies de vacunar-se amb la pauta completa, ja que ha demostrat «una alta protecció davant una malaltia greu» amb un risc «15 vegades menor» de patir malaltia greu respectes de les persones que no estan vacunades, en edats compreses entre els 60 i 80 anys.

La vacuna de Novavax, aprovada recentment per l'Agència Europea del Medicament, es menciona per primera vegada el document. El text sosté que, ara com ara, no hi ha dosis disponibles d'aquest vaccí a Espanya i que quan estiguin disponibles es faran les recomanacions pertinents.

La dosi de reforç, necessària per lluitar contra les noves variants

La dosi de reforç és un element clau en la lluita contra la pandèmia, segons el document del Ministeri de Sanitat. En aquest sentit, el text revela que hi ha estudis a nivell nacional i internacional que mostren una reducció de l'efectivitat de les vacunes en adults a partir dels 3-6 mesos de rebre la segona punxada.

Això, sumat a l'increment de la taxa d'incidència i a les noves variants que van sorgint, fa que des de Sanitat s'incideixi en la importància d'administrar una dosi de reforç. Ara com ara, a Espanya, aquesta tercera dosi s'administra a persones majors de 40 anys.

Finalment, les persones infectades que només han rebut una sola dosi de la vacuna i que necessitin un certificat de vacunació amb almenys dues dosis podran punxar-se una segona dosi.