Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament

La data de la tornada a la normalitat a Espanya, segons cinc experts sanitaris

Tots coincideixen que dependrà del ritme de vacunació

Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament
Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament | iStockPhoto (Dennis Gleiss)

Era l'escenari perfecte. L'arribada de les vacunes ens va permetre somiar amb una sortida ràpida de la pandèmia, en la que després d'una tercera onada controlada la immunització a velocitat de creuer de la majoria de la població faria un cop definitiu al coronavirus. Però no comptaven amb el gir de guió de les noves variants. I tot s'ha complicat.

Just quan havíem trobat l'antídot contra el coronavirus, aquest ha entrat en fase de mutació que a mitjà i llarg termini es pot fer resistent als anticossos. Mentrestant, la nova variant fa estralls amb una tercera onada similar a la primera. A tot això s'ha de sumar el retard de les dosis que allarga el calendari de vacunació. Tot això deixa clar que la previsió d'un final de la pandèmia a l'estiu s'allunya, perquè s'haurà de mantenir un temps més les mesures per donar temps a aconseguir la immunitat de grup. Cinc experts espanyols posen data a la tornada a la normalitat.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Tornada a la normalitat a la tardor

Elvis García, doctor en Salut Pública i epidemiòleg a Harvard adverteix que la clau està en el nombre de vacunes. «Avui dia l'únic que sabem és que a finals de març només haurem vacunat una mica més de dos milions de persones a Espanya, amb aquests números és irreal pensar a vacunar a 30 milions per a l'estiu com proposa el govern espanyol».

L'expert creu que la cosa pot canviar si arriben més vacunes i s'inverteix en logística, però inclòs així posa com escenari més realista per una tornada a la relativa normalitat la pròxima tardor.

A finals d'estiu, a poc a poc

El pediatre i epidemiòleg, investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona, Quique Bassat, també posa l'accent al ritme de vacunació. «Van dir que estarà vacunada el 70% de la població a finals de l'estiu, és a dur, que de 47 milions de persones que com a Espanya això implicaria injectar la vacuna a 120.000 persones al dia en els pròxims mesos, i això són moltes persones i dies, i s'ha de sumar després la segona dosi».

Bassat defensa que aquest escenari seria ideal i per a mitjans d'any, al final de l'estiu, es podrien relaxar algunes de les restriccions més dures com no veure'ns amb la gent gran o població de risc, que ja estaran vacunats. «Però no veig en cap moment un 2021 sense mascaretes», afegeix, «la gent té més ànsia de recuperar el contacte amb aquestes persones de risc sense posar-les en perill, pot ser que a l'estiu es pugui recuperar això, però les mesures d'higiene han vingut per quedar-se molt temps».

La duració dels anticossos serà clau

Per un altre costat, la doctora Nancy Ortega, presidenta del Comitè d'Al·lèrgia a Medicaments de la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia veu una lenta recuperació de la vida que teníem abans. Per fer-ho, diu, s'ha d'animar a la població a vacunar-se i esperar que les vacunes siguin eficaces i els anticossos de llarga duració.

«Quan un supera la infecció els seus anticossos duren fins a 9 mesos, llavors es desconeix si la vacuna de la Covid-19 tindrà immunitat o serà com la de la grip, que és anual». La seva previsió és que seguirem així almenys fins a l'estiu. «És fonamental que la població es vacuni, no s'ha d'oblidar, és un mitjà de protecció».

Quan arribem al 60% de la població vacunada

El professor Emèrit de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Santiago de Compostel·la, el doctor Juan Jesús Gestal Otero, adverteix que «recuperar la nostra vida normal va per llarg». La part positiva, en la seva opinió, és que la vacuna està protegint als més vulnerables i al personal sanitari per evitar un col·lapse dels hospitals.

A mesura que vagin arribant les vacunes, diu, el virus començarà a tenir dificultats per circular, en ser cada vegada menor el nombre de persones susceptibles de contagiar-se: «Quan arribem al 60% de població vacunada, ho tindrà molt difícil i arribarà un moment on deixarà de circular».

En aquests moments «tindrem controlada la pandèmia al nostre país i es podran relaxar moltes mesures de prevenció, però mentre no es controli a escala mundial haurem de mantenir certes alarmes», explica. La rapidesa, diu, depèn del que aviat arribin les vacunes i l'eficiència en l'organització de la vacunació. «Si volem fer-ho abans de l'estiu haurem de duplicar els recursos», adverteix.

Seguirem portant la mascareta

Per un altre costat, la professora Carmen Álvarez-Domínguez, investigadora d'Immunoteràpia de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) creu que tot dependrà del ritme de vacunació, i calcula que per finals d'any podrem fer una vida normal. Tot i això, també adverteix que de moment no podrem deixar la mascareta.