Diversos experts apunten que el coronavirus no durarà ni un mes, ni dos, sinó que la fi de la pandèmia podria allargar-se fins a 12 setmanes, és a dir, fins a l'1 de juny. A més, les dades són totalment descoratjadores, ja que el pic màxim es registraria a finals d'abril amb 55.986 morts.
A més, s'arribarien a produir fins a 6.673 ingressos hospitalaris al dia, segons aquest grup d'experts. Sens dubte, la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries no creu que el pla de contingència elaborat pel Comitè d'Experts en Medicina Intensiva arribi a bona fi.
El document, de 73 pàgines, no sols mostra dades desoladores, sinó que també avalua les necessitats de material, de llits i de respiradors.
Planteja un futur desolador
L'estudi ha estat realitzat tenint en compte el comportament d'Itàlia i la Xina, i posant en l'escenari que totes les mesures de contenció que s'han implantat des del passat cap de setmana no donin resultat.
Tot i el futur desolador que planteja aquest estudi, cal tenir en compte que s'avalua únicament la xarxa hospitalària pública, sense tenir en compte les capacitats de la privada, que ara es troba en mans de l'Estat. L'informe va ser creat el passat 17 de març, quan només es tenien en compte els recursos que hi havia el dia 13 per a fer front a la pandèmia que ja ha afectat a tot el planeta.
Es recullen 5 fases
En l'informe recullen 5 fases; preparació, inici, saturació, col·lapse i control de la crisi. Segons aquest, ara com ara estaríem a punt de finalitzar el de saturació i aviat passarem al de col·lapse, és a dir, es triaria qui té més probabilitats de recuperar-se de tots els malalts. «L'escenari que més s'ajusta a la situació actual de les comunitats més afectades es refereix a una taxa d'atac brut del 35% i una previsió de 12 setmanes de durada», defensa l'informe, que ja ha encertat en la previsió que tenia per al 16 de març.
«La taxa d'atac de la Covid-19 és encara desconeguda, pendent d'estudis actualment en curs. El CDC, en un estudi que monitora a 445 persones que van entrar en contacte amb la Covid-19, estableix una taxa d'atac que varia entre un 10,5% en l'àmbit familiar i domiciliari i un 0,45% entre contactes estrets. No obstant això, la rapidesa de contagi actual a Espanya fa pensar que la taxa sigui superior a la referida. Per això, de les tres taxes d'atac que poden introduir-se en el 'programari' —15%, 25% i 35%—, presentem les referides al 25% i 35% perquè poden reflectir una situació més realista», recull l'informe.